kolagen
Kolagen —
białko proste nierozpuszczalne w wodzie, tworzące włókna klejorodne tkanki łącznej, z której zbudowane są kości, chrząstki, ścięgna i inne substancje szkieletowe zwierząt. Pod wpływem gorącej wody ulega denaturacji i przechodzi w żelatynę. Stosuje się go do produkcji kleju kostnego i żelatyny. Kolagen jest podstawowym budulcem włóknistej tkanki łącznej organizmów żywych. W budowie kolagenu bierze udział 19 różnych aminokwasów. Najbardziej charakterystycznymi są hydroksyprolina i hydroksylizyna. Aminokwasy te nie występują w innych białkach lub występują sporadycznie w niewielkich tylko ilościach. Występowanie hydroksyproliny jako specyficznego aminokwasu wykorzystuje się do ilościowego oznaczenia kolagenu. Badania gerontologiczne wykazują jednoznacznie, że procesy starzenia się skóry zachodzą w tkance łącznej, której głównym składnikiem jest kolagen.
Fizjologiczny proces starzenia się skóry polega na postępującym przekształcaniu się kolagenu rozpuszczalnego, znajdującego się w młodej tkance, do postaci nierozpuszczalnej na skutek biologicznego procesu starzenia się tkanki łącznej. Skóra traci swoją elastyczność i zdolność pęcznienia z powodu zmniejszającej się zdolności wiązania wody. Ubytek rozpuszczalnego kolagenu jest więc zjawiskiem naturalnym w procesie starzenia, ale z punktu widzenia kosmetyki – nadzwyczaj niepożądanym. Istnieje więc uzasadniona konieczność uzupełnienia niedoboru białka poprzez stosowanie preparatów kosmetycznych zawierających kolagen rozpuszczalny, który spełnia rolę naturalnego środka nawilżającego.