Kooperatywa spożywcza to nie tylko zakupy. Wywiad z Mają Wieczorek z Kooperatywy Spożywczej nad Odrą | ekologia.pl
Ekologia.pl Środowisko Ciekawi ludzie Kooperatywa spożywcza to nie tylko zakupy. Wywiad z członkiniami Stowarzyszenia Nad Odrą

Kooperatywa spożywcza to nie tylko zakupy. Wywiad z członkiniami Stowarzyszenia Nad Odrą

Kooperatywa spożywcza to nie tylko zakupy. To zespół ludzi, których łączą podobne wartości i chęć wspólnego działania. Tu można realizować swoje pomysły, dzielić się swoimi umiejętnościami, pasjami – mówią w wywiadzie dla Ekologia.pl, członkinie Stowarzyszenia Nad Odrą, inicjatorki utworzenia kooperatywy spożywczej w Szczecinie.

Członkinie Kooperatywy Spożywczej nad Odrą

Członkinie Kooperatywy Spożywczej nad Odrą

Ekologia.pl: Czym jest kooperatywa spożywcza? Jakimi zasadami się kieruje?

Kooperatywa spożywcza do inicjatywa grupy ludzi, dla których ważne jest ekologiczne podejście do życia. Zależy nam na promowaniu „zerowastowego” podejścia do codziennych decyzji. Prowadzimy warsztaty, spotkania dot. ekologii.

Niedawno sformalizowaliśmy nasze działania. Obecnie działania kooperatywy spożywczej prowadzone są pod szyldem Stowarzyszenia Nad Odrą, z czego jesteśmy bardzo dumni.

Chcemy zamawiać żywność z sprawdzonych, lokalnych źródeł. Przed każdym zamówieniem poznajemy dostawcę, upewniamy się, że jest to rzeczywiście dobre miejsce. Mamy bardzo dużo pomysłów i energii na działania w przyszłości, do których realizacji zapraszamy wszystkie zainteresowane osoby. Można znaleźć nas na facebooku (Kooperatywa Spożywcza Nad odrą). Obecnie korzystamy z gościnności Kooperatywy Łaźnia w Szczecinie (ul. Koński Kierat 14/15), w której przestrzeni możemy się spotykać, prowadzić warsztaty.


Czy jest zapotrzebowanie na organizowanie się w ten sposób? Czy ruch spółdzielczy w Polsce ma realną szansę się odrodzić?

Zdecydowanie rośnie zainteresowanie i zapotrzebowanie. w społeczeństwie zwiększa się świadomość dotycząca jakości i pochodzenia produktów żywnościowych. Coraz więcej osób analizuje, jaką drogę przebyły produkty zanim trafiły na ich stół. Zwracają uwagę na sposób produkcji, skrócony łańcuch dostaw, etykę producenta i minimalizowanie negatywnego wpływu na środowisko. Biorąc pod uwagę te czynniki wybór lokalnych dostawców, rolników, producentów to doskonały sposób na zdrowe, ekologiczne i etyczne produkty przy zachowaniu atrakcyjnych cen.

Jakie są korzyści kupowania w kooperatywie spożywczej?

Kooperatywa spożywcza to nie tylko zakupy. To zespół ludzi, których łączą podobne wartości i chęć wspólnego działania. Tu można realizować swoje pomysły, dzielić się swoimi umiejętnościami, pasjami. To przestrzeń na wymianę doświadczeń, porad, warsztaty, ciekawe materiały itp.

Kupowanie w kooperatywie to gwarancja jakości i ceny. To pewność, że produkty na naszym stole są wyprodukowane w etyczny sposób z dbałością o środowisko. Dzięki zbiorczym zamówieniom możemy negocjować ceny, obniżamy koszty dostawy (często sami jeździmy po odbiór zamówienia, hurtowy transport również jest mniej inwazyjny dla środowiska).

Czy dobre, zdrowe jedzenie musi być drogie?

Niekoniecznie! chcemy obalić ten mit. Dzięki współpracy z lokalnymi dostawcami skracamy łańcuszek dostaw, obniżamy też koszty transportu (przecież taniej jest przywieźć z bliska niż z daleka). Musimy pamiętać jednak, że dbamy też o etyczne podejście do produkcji zamawianych produktów, a co za tym idzie, liczymy się z kosztami pracowników, produkcji. Zależy nam na tym, by jakość produktów szła z atrakcyjną, ale adekwatną ceną.

Czy spółdzielczość może być odpowiedzią na rosnące ceny żywności w sklepach?

W pewnym sensie pewnie tak. Jednak jest to po prostu wartość dodana. Zależy nam przede wszystkim na etycznie uprawianych produktach, z lokalnych, sprawdzonych źródeł. Chodzi nam o ekologiczne podejście do codziennych decyzji. Rzeczywiście zdarza się, że ceny przy zamówieniach kooperatywy są niższe niż w sklepach stacjonarnych, nie jest to jednak reguła. mamy jednak pewność, że zamawiane produkty są z pewnego źródła i są wysokiej jakości, trzeba się liczyć z tym, że to może kosztować.

Dla kogo jest kooperatywa? Czy nie jest tak, że kooperatywy zawsze będą trochę elitarne?

Kooperatywa spożywcza jest dla wszystkich, dla których dbanie o środowisko i jakość produktów jest istotna. Nie widzimy w  tym nic elitarnego. Uważamy, że podejście ekologiczne powinno stać się standardem, naturalną strategią podejmowania decyzji. Włączając się w działania naszej kooperatywny osoby mają możliwość do korzystania różnych wydarzeń organizowanych wewnątrz organizacji, korzystać z zamówień, wprowadzać swoje pomysły, inicjatywy.

Czy kooperatywy mają jaki wpływ na rolnictwo?

fantazjujemy, że gdyby w Polsce kooperatywy spożywcze działały na olbrzymią skalę to miałyby wpływ na rolnictwo. Lokalni rolnicy mieliby szansę utrzymać swoje uprawy, mieliby godną pracę. Z drugiej strony obligowałoby to producentów do utrzymania wysokiej jakości swoich produktów oraz etycznego i ekologicznego uprawiania, pakowania i transportu swoich wyrobów. Obecnie kooperatywy spożywcze nie są jeszcze aż tak popularne. Zauważamy, że rolnicy, z którymi rozmawiamy, od których zamawiamy, bardzo pozytywnie przyjmują koncepcję kooperatywy. Podoba im się to i kibicują nam. Często są to mali producenci, którzy ciężko pracują i zachowują wszelkie normy etyczne i ekologiczne w swoich uprawach.


Co, oprócz zdrowej żywności oferuje Kooperatywa Spożywcza nad Odrą?

Kooperatywa Spożywcza Nad Odrą zaprasza na wydarzenia, warsztaty, spotkania, które dotyczą ekologii, zdrowego jedzenia, zero waste. Każda osoba może wnieść swój pomysł, który razem dogadujemy i potem realizujemy. Oprócz zamówień czy konkretnych warsztatów istotne jest dla nas tworzenie społeczności, która wzajemnie się wspiera, wymienia pomysłami, doświadczeniem. Spotkania kooperatywy mają luźny charakter, każdy ma prawo do wypowiedzi, opinii. Staramy się nadawać praktyczny wymiar organizowanych przez nas wydarzeń, pokazujemy jak w prosty sposób  można wprowadzać ekologiczne nawyki do swojej kuchni. Chętnie dzielimy się naszymi umiejętnościami. jesteśmy otwarci na współpracę z różnymi organizacjami na terenie Szczecina. Dużym zainteresowaniem cieszyły się np. warsztaty, które przeprowadziliśmy podczas obchodów Dnia Zdrowia Psychicznego w Szczecinie. Uczestnicy mieli możliwość zrobienia kiszonych buraków i zakwasu.

Ciągle się rozwijamy, planujemy i działamy. Dzięki wsparciu Ośrodka Wsparcia Ekonomii Społecznej w Szczecinie uczymy się funkcjonowania w świecie organizacji pozarządowych – piszemy wnioski, realizujemy projekty, szukamy źródeł finansowania naszych działań edukacyjnych. Mamy ambitne plany na przyszły rok i ta perspektywa napawa nas pozytywnie i daje nam energię do działania.

Dziękuję za rozmowę

Ekologia.pl (Joanna Szubierajska)
4.7/5 - (12 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments