Bioetanol - produkcja i otrzymywanie. Właściwości bioetanolu
Ekologia.pl Styl życia Eko technologie Bioetanol z odpadków – ekologiczne źródło energii

Bioetanol z odpadków – ekologiczne źródło energii

Fiński koncern St1 planuje uruchomić w kraju produkcję bioetanolu z odpadków spożywczych. Czym jednak tak naprawdę jest bioetanol? Jak wygląda produkcja bioetanolu? 

Czy biopaliwa pierwszej generacji są przyjazne dla środowiska?

Rzepak


Definicja i prawo

Bioetanol, czyli alkohol etylowy wytwarzane z biomasy, wykorzystywany jest jako paliwo. Może pochodzić zarówno z pełnowartościowych produktów roślinnych (zboże, buraki cukrowe, ziemniaki), jak i odpadków. Zaliczany jest do biopaliw, a co za tym idzie – do odnawialnych źródeł energii.

Aktualnie kwestię bioetanolu oraz biopaliw regulują:

  • Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o biokomponentach i biopaliwach ciekłych ( Dz. U. 2006 nr 169 poz. 1199) oraz wydane do niej rozporządzenia;
  • „Wieloletni program promocji biopaliw lub innych paliw odnawialnych na lata 2008-2014” ( M.P. 2007 nr 53 poz. 607);
  • Dyrektywa 2003/30/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 8 maja 2003 r. w sprawie wspierania użycia w transporcie biopaliw lub innych paliw odnawialnych. Wymaga od państw członkowskich osiągnięcie do 2010 r. co najmniej 5,75 proc. udział biokomponentów w rynku paliw transportowych.

Bioetanol może być samodzielnie wykorzystywany jako biopaliwo ciekłe, ale może stanowić także biokomponent paliwa tradycyjnego. Jako alternatywa dla tradycyjnych paliw, bioetanol w znacznie mniejszym stopniu przyczynia się do efektu cieplarnianego. Wykorzystywany jako samodzielne paliwo, z zasady nie przyczynia się do eksploatowania zasobów ropy naftowej i gazu ziemnego.

Kontrowersje

W kwestii produkcji nie tylko bioetanolu, ale i ogólnie biopaliw, coraz więcej mówi się o ich negatywnym wpływie na ludzi i środowisko. Raport FAO z 2008 roku jednoznacznie wskazuje, że wzrost produkcji biopaliw powoduje tym samym wzrost cen surowców, a co za tym idzie – także żywności. Powoduje to z kolei wzrost ubóstwa w krajach rozwijających się. Inną kontrowersyjną sprawą jest przeznaczanie coraz większej ilości areałów rolniczych pod uprawę roślin do produkcji biopaliw. Przez to zaczyna brakować miejsca na uprawy spożywcze, co z kolei powoduje w niektórych krajach klęskę głodu. Problem ten szczególnie podkreślił Jean Ziegler, specjalny wysłannik Komisji Praw Człowieka ONZ ds. wyżywienia na świecie, określając ten proceder mianem „zbrodni przeciwko ludzkości”.

Pod pola do uprawy roślin energetycznych wykarczowywane są też duże połacie lasów tropikalnych. W tej sytuacji produkcja i wykorzystywanie bioetanolu i biopaliw w ogóle staje się zagrożeniem dla naszej planety. Wymieniona też wcześniej ich zaleta, czyli niewykorzystywanie zasobów naturalnych, traci na znaczeniu. Wycinanie lasów i stopniowe zwiększanie areałów rolniczych jest nie tylko wykorzystywaniem zasobów naturalnych, ale też stopniowym i często nieodwracalnym niszczeniem środowiska.

Rozwiązania

Oczywiście nie powinniśmy rezygnować z biopaliw. Nie chodzi tutaj tylko o osiągnięcie udziału biokomponentów wymaganego przez UE, ale też o wyczerpywanie się zasobów ropy i gazu. Poszukiwanie innych źródeł energii staje się więc koniecznością, jednak powinniśmy dążyć do wykorzystywania źródeł rzeczywiście odnawialnych. W przypadku biopaliw rozwiązaniem może być produkowanie tzw. biopaliw drugiej generacji, czyli pochodzących z odpadków. Mogą to być zarówno odpadki spożywcze, jak i pozostałości z procesów produkcyjnych (np. drewno). W ten sposób można też zmniejszyć ilość śmieci trafiających na wysypiska. Ponadto są to wręcz niewyczerpalne źródłem energii – dopóki będzie istnieć ludzkość, dopóty będą pojawiać się odpadki.

Problemem w produkcji biopaliw drugiej generacji jest brak rozwiniętych technologii. Ponadto nierzadko przeszkodą w ich wdrażaniu są koszty. Może to wynikać z tego, że łatwiej jest wyprodukować paliwo z rzepaku, który aktualnie jest bardzo popularny i łatwo dostępny, niż wdrażać mało popularną technologię wymagająca zbierania odpadów.

Informacja i planowanej produkcji bioetanolu z odpadków spożywczych wskazuje, że wprowadzanie w Polsce innowacyjnych technologii jest jak najbardziej możliwe. Miejmy więc nadzieję, że powstaną w krótkim czasie i pochodzący stamtąd bioetanol już wkrótce będzie dostępny na naszym rynku.

Emilia Todorska
4.6/5 - (17 votes)
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Bioetanol kominkowy sprawdza się znakomicie w roli paliwa do turystycznych kuchenek spirytusowych (np. ORIGO) które w przeciwieństwie do powszechnie stosowanych gazowych nie stwarzają zagrożenia wybuchem tam gdzie wentylacja dolna jest utrudniona lub wręcz niemożliwa (np. w kabinach jachtów). Taka też kuchenka z powodzeniem służyła mi przez blisko tydzień w domu, gdy wymieniano instalację gazową. Poza tym że miałem do dyspozycji tylko jeden palnik – innych niedogodności nie było, grzał nie gorzej od gazowego.