Borówka z Ameryki na kruchym spodzie
Dobroczynny wpływ spożywania borówek na nasze zdrowie opisano w wielu naukowych pracach. Dzięki nim wiemy, że borówki wzmacniają układ krwionośny i serce, opóźniają skutki starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego. Borówki jeść warto – to fakt. Borówka jest smaczna na surowo, solo jak i w towarzystwie kruchych dodatków.
![Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ]](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/03/tarta-bez-pieczenia9_618x422.jpg)
Teraz przejdziemy do przepisu. Mimo, iż lato chyli się ku końcowi, to na ciasto z borówkami nigdy nie jest za późno, szczególnie kiedy jest to tarta bez pieczenia, bez glutenu i nabiału autorstwa Amelii Romańskiej z Vegeluv.org.
Wystarczy dobry mikser, lodówka i sierpniowy deser gotowy.
Tarta z borówkami, jaglanym budyniem bez pieczenia
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
Na spód:
- 100 g daktyli i 150 g płatków migdałowych (można użyć też orzechów nerkowca)
- odrobinę mleka roślinnego
Na masę budyniopodobną:
- 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1/3 szklanki ulubionego słodzika (nierafinowany cukier trzcinowy, syrop klonowy, ksylitol)
- 1 laska wanilii
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 2 szklanki borówek (mogą być także nasze rodzime borówki czarne, czyli jagody)
Wykonanie:
Spód: daktyle i płatki migdałowe zmiksować do momentu aż powstanie jednolita, w miarę zwarta masa. Jeżeli składniki nie chcą się kleić, to można dodać odrobinę mleka roślinnego. Gotową masę na spód rozprowadzić w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa budyniopodobna: Kaszę jaglaną wypłukać, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować przez około 15-20 minut na małym ogniu. Do ugotowanej kaszy dodać słodzik, wanilię, mleko roślinne i wszystko razem zmiksować na gładką masę. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, to można dodać więcej mleka roślinnego. Tak przygotowaną masę wylać na spód ciasta. Całość posypać borówkami i schłodzić w lodówce.
Smacznego!
