Borówka amerykańska owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze borówki amerykańskiej

Ojczyzną borówki amerykańskiej, jak wskazuje nazwa – jest Ameryka Północna. W latach 70., kiedy nastąpił borówkowy boom, roślina ta zawitała również do Polski. Nic w tym dziwnego, bo borówka amerykańska jest bardzo smaczna, dlatego podbija nasze stoły i podniebienia. Owoce borówki cenione są również dzięki swoim licznym właściwościom i wartościom odżywczym.



fot. shutterstockBorówki, fot. shutterstock
  1. Borówka amerykańska - miotła na wolne rodniki
  2. Borówkowy eliksir młodości
  3. Mały owoc - ogromne możliwości
  4. Jak spożywać borówki amerykańskie?
Borówka amerykańska albo borówka wysoka (Vaccinium corymbosum) znana jest głównie ze swoich smacznych owoców jagodowych w kolorze niebieskim. Ojczyzną borówki amerykańskiej jest Ameryka Północna, ale roślina ta z powodzeniem uprawiana jest także we Francji, Japonii, Holandii, Anglii czy w Niemczech. Borówka amerykańska jest rośliną coraz chętniej uprawianą przez sadowników w Polsce. Zresztą nasz kraj wyrasta na lidera wśród europejskich importerów borówki amerykańskiej. Borówka amerykańska jest dziś już w Polsce drugim pod względem wartości eksportu owocem. Z silną dynamiką wzrostu. Eksportujemy ją do blisko 30 krajów na 4 kontynentach Skąd ta popularność? Borówka amerykańska wysoka jest to roślina długowieczna, której plantacje, przy dobrym zarządzaniu mogą być eksploatowane nawet przez 20 lat. Jednak produkcja borówek nie jest taka łatwa. Uprawa tych owoców wymaga doświadczenia i dużych nakładów. Prace na plantacjach zaczynają się tuż po zbiorach i polegają na ręcznym pieleniu i cięciu krzewów.  Ręcznie zbierane są także owoce, by by zachowały wyraźny, jasnoniebieski woskowy nalot.

Borówka amerykańska nie dość, że smaczna, jest też bardzo zdrowa. O dobrodziejstwach tych niebieskich jagód wiedzieli już rdzenni mieszkańcy Ameryki Północnej. Indianie wierzyli, że jagody zesłał Wielki Duch, by zapewnić im żywność w trudnych czasach. Preparaty z suszonych borówek amerykańskich wykorzystywano do konserwowania żywności i jako środek na ból gardła, natomiast napary z tych jagód miały łagodzić bóle porodowe.

Mimo iż czasy się zmieniły, to nadal warto sięgać borówki. W jagodach borówki amerykańskiej znajdziemy tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik, cukry, barwniki, witaminy - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, D, E i K oraz minerały - cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo. Wystarczy szklanka tych owoców, by pokryć 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Borówki amerykańskie są napakowane wartościami odżywczymi, ale kalorii w nich niewiele. W 100 gramach jagód znajdziemy 57 kcal.

Borówka amerykańska - miotła na wolne rodniki

Owoce borówki amerykańskiej cenione są głównie ze względu na zawartość związków antyoksydacyjnych (głównie antocyjany, witamina C i E), które dosłownie wymiatają z organizmu wolne rodniki. A jak wiadomo wolne rodniki są bardzo groźne dla naszego organizmu – powodując uszkodzenia materiału genetycznego i błon komórkowych, przyczyniają się do powstawania wielu groźnych chorób (choroby nowotworowe i choroby układu krążenia). Powodują także przedwczesne starzenie się organizmu.

Zresztą pod względem zwalczania wolnych rodników borówki amerykańskie są mistrzami – potwierdzają to badania oparte na testach ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), z których wynika, że owoce borówki zapewniają znacznie większe działanie antyoksydacyjne niż inne owoce i warzywa.
Krzak borówki, fot. shutterstock

Borówkowy eliksir młodości

Jak już wcześniej wspomniałam borówka amerykańska, a konkretnie ukryte pod jej fioletową skórką antocyjany wymiatają z organizmu wolne rodniki, które m. in. odpowiadają za starzenie się organizmu. Dlatego regularne spożywanie tych jagód poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, co wpływa na produkcję kolagenu przez naszą skórę. A im więcej kolagenu, tym większa jędrność skóry. Ale jagody odmładzają nie tylko naszą powłokę zewnętrzną. Borówka amerykańska pozwala na dłużej zachować pełną sprawność umysłową.
Naukowcy z University of Reading i Penninsula Medical School dowiedli, iż te fioletowe owoce zapobiegają zmianom neurodegeneracyjnym mózgu. A to dzięki flawonoidom, które usprawniają istniejące połączenia w mózgu i stymulują jego regenerację. Dzięki temu nie mamy problemów z pamięcią i koncentracją. Zachowujemy też na dłużej sprawność umysłową.

Mały owoc - ogromne możliwości

Co jeszcze dobrego znajdziemy w borówce amerykańskiej? W owocach borówki, jak i liściach występuje substancja, która ma działanie podobne do insuliny – która reguluje poziom cukru we krwi. Dlatego owoce te nadają się dla diabetyków. W jej owocach znajduje się kwas egalowy, który hamuje procesy nowotworowe i wykazuje właściwości przeciwzmarszczkowe i kwas foliowy, niezbędny dla prawidłowego rozwój płodu w łonie matki.

Właściwości antynowotworowe mają także zawarte w borówce hormony roślinne – fitoestrogeny. Z kolei garbniki występujące w borówce mają działanie bakteriobójcze i ściągające. Błonnik usprawnia pracę jelit i poprawia przemianę materii. Zawartość antocyjanów i glikozydów flawonowych dobrze wpływa na mikrokrążenie w gałce ocznej, poprawiając jakość widzenia. Naukowcy z Collegium Medycznego w Guiyang (Chiny) wskazują, że spożycie jagód jest dobrym sposobem na poprawę stanu naszej wątroby. Borówki amerykańskie łagodzą stany zapalne i osłaniają komórki wątrobowe (hepatocyty) przed uszkodzeniem, co w istotny sposób chroni wątrobę przed włóknieniem.

Długo by wymieniać właściwości zdrowotne tych owoców. A nieprzekonanych może przekona to, że regularne spożywanie borówki amerykańskiej reguluje poziom złego cholesterolu, wpływa dobroczynnie na układ oddechowy, moczowy i nerwowy. Poprawia krążenie i pamięć oraz procesy myślowe, jak również koordynację ruchową i refleks. Działa przeciwzapalnie i odtruwająco usuwając toksyny z organizmu. Całkiem sporo, jak na tak mały owoc.
Lody borówkowe, fot. shutterstock

Jak spożywać borówki amerykańskie?

Borówka amerykańska rodzi jagody o wspaniałym, lekko kwaskowatym smaku i delikatnym miąższu. Jak najlepiej spożywać borówki amerykańskie? Surowe, suszone, mrożone, w postaci musów, soków, syropów, dżemów, konfitur, marmolad i nalewek – borówkę amerykańską można jeść pod każdą postacią.
My proponujemy coś, co sprawdzi się przy letniej, ciepłej pogodziewegańskie lody borówkowe. Autorką przepisu jest Amelia Romańska, autorka bloga kulinarnego Vegeluv.org.

Lody borówkowe

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Lody można podawać od razu po przygotowaniu, albo zamrozić w maszynce do lodów. Jeśli nie posiadacie maszynki do robienia lodów, musimy trzymać lody w zamrażarce i co pół godziny je dokładnie zamieszać, by nie powstała zwarta i twarda masa. Gotowe lody można udekorować świeżymi owocami borówki amerykańskiej.
Smacznego!
Ekologia.pl (JSz)

Bibliografia

  1. Plant Database, University of Connecticut; “Vaccinium corymbosum”; data dostępu: 2019-05-19
  2. “Blueberries and human health: A review of current reseach”; data dostępu: 2019-05-19
  3. Alejandro David Rodarte Castrejón i in.; “Phenolic profile and antioxidant activity of highbush blueberry (Vaccinium corymbosum L.) during fruit maturation and ripening”; data dostępu: 2019-05-19
  4. Vern Grubinger, University of Vermont ; “Health and History of Highbush Blueberries”; data dostępu: 2019-05-19
  5. Mansoureh Masoudi , Mino Movahedi; “Anti-Breast Cancer Property of Blueberry”; data dostępu: 2019-05-19
Ocena (4.3) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy