Borówka amerykańska owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze borówki amerykańskiej

Fot. Chad Miller[CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com Fot. Chad Miller[CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com

Ojczyzną borówki amerykańskiej, jak wskazuje nazwa – jest Ameryka Północna. W latach 70., kiedy nastąpił borówkowy boom, roślina ta zawitała również do Polski. Nic w tym dziwnego, bo borówka amerykańska jest bardzo smaczna, dlatego podbija nasze stoły i podniebienia. Owoce borówki cenione są również dzięki swoim licznym właściwościom i wartościom odżywczym.


Borówka amerykańska albo borówka wysoka (Vaccinium corymbosum) znana jest głównie ze swoich smacznych owoców jagodowych w kolorze niebieskim. Ojczyzną borówki amerykańskiej jest Ameryka Północna, ale roślina ta z powodzeniem uprawiana jest także we Francji, Japonii, Holandii, Anglii czy w Niemczech. Borówka amerykańska jest rośliną coraz chętniej uprawianą przez sadowników w Polsce. Zresztą nasz kraj wyrasta na lidera wśród europejskich importerów borówki amerykańskiej. Borówka jest dziś już w Polsce drugim pod względem wartości eksportu owocem. Z silną dynamiką wzrostu. Eksportujemy ją do blisko 30 krajów na 4 kontynentach Skąd ta popularność? Borówka wysoka jest to roślina długowieczna, której plantacje, przy dobrym zarządzaniu mogą być eksploatowane nawet przez 20 lat. Jednak produkcja borówek nie jest taka łatwa. Uprawa tych owoców wymaga doświadczenia i dużych nakładów. Prace na plantacjach zaczynają się tuż po zbiorach i polegają na ręcznym pieleniu i cięciu krzewów.  Ręcznie zbierane są także owoce, by by zachowały wyraźny, jasnoniebieski woskowy nalot.

Borówka amerykańska nie dość, że smaczna, jest też bardzo zdrowa. O dobrodziejstwach tych niebieskich jagód wiedzieli już rdzenni mieszkańcy Ameryki Północnej. Indianie wierzyli, że jagody zesłał Wielki Duch, by zapewnić im żywność w trudnych czasach. Preparaty z suszonych borówek wykorzystywano do konserwowania żywności i jako środek na ból gardła, natomiast napary z tych jagód miały łagodzić bóle porodowe.

Mimo iż czasy się zmieniły, to nadal warto sięgać borówki. W jagodach borówki amerykańskiej znajdziemy: witaminy (witamina A, witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B9), C, E, D, K i PP), składniki mineralne (selen, cynk, miedź, mangan, sód, fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo), białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik oraz łatwo przyswajalne cukry i barwniki. Wystarczy szklanka tych owoców, by pokryć 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Borówki są napakowane wartościami odżywczymi, ale kalorii w nich niewiele. W 100 gramach jagód znajdziemy 57 kcal.

Borówka amerykańska, fot. pixabay.com



wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy