Czas na bazylię…pesto, makaron!
Latem lubimy lekkie dania. Nie lubimy natomiast dużo czasu spędzać w kuchni. To oczywiste, lepiej skorzystać w tym czasie z pięknej pogody i posiedzieć na świeżym powietrzu, na zielonej trawce. Zielono na dworze, zielono w głowach to i zielono na talerzu. A jak zielone to… bazylia!
Bazylia w pochodzi z Azji Południowej, Środkowego Wschodu oraz Ameryki Południowej. Obecnie uprawiana jest w wielu krajach o klimacie umiarkowanym, również w Polsce.
Warto jeść bazylię nie tylko ze względu na doznania kulinarne. Bazylia wykazuje wielostronne działanie lecznicze: poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa słabo wiatropędnie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Kiedyś sądzono, że bazylia jest również afrodyzjakiem – wzmacnia potencję i nastój erotyczny.
Bazylia charakteryzuje się przyjemnym, korzennym, słodko-pikantnym smakiem, więc można dodawać praktycznie do wszystkiego. W postaci suszonej najczęściej dodajemy ją do sosów, zup, farszów czy mięs. A ze świeżych liści bazylii najlepiej zrobić oczywiście pesto. Przedstawiamy prosty i co najważniejsze szybki sposób na pyszny makaron z pesto.
Jak zrobić sos pesto?
Składniki do sosu pesto:
- czosnek – 3 ząbki
- świeża bazylia – 2 pęczki
- orzeszki piniowe – 3 łyżki
- starty parmezan – pół szklanki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- makaron wstążka – 250g
Przygotowanie:
Czosnek drobno siekamy, liście bazylii myjemy, odsączamy, a następnie rwiemy na jak najdrobniejsze kawałeczki. Orzeszki siekamy również na drobne kawałki. Do moździerza dodajemy posiekany czosnek, bazylię i orzeszki. Całość należy utrzeć na jednolitą masę, dodać parmezan i oliwę z oliwek i dalej ucieramy. Całość doprawiamy solą i pieprzem i ponownie ucieramy. Całość łączymy z makaronem i gotowe, smacznego!
Ekologia.pl