Ser parmezan - właściwości, skład i zastosowanie sera parmezanu

Parmezan. Fot. pixabay.com Parmezan. Fot. pixabay.com

Tak jak „gouda” czy „feta”, ser parmezan stał się w potocznym języku nazwą rodzajową sera, czasem nadużywaną przez producentów. Ale prawdziwy Parmigiano Reggiano jest jeden i pochodzi z jednej z pięciu włoskich prowincji: Parma, Bolonia, Reggio Emilia, Modena i Mantua. Zgodnie z prawem ochrony znaków towarowych Unii Europejskiej ser parmezan jako taki nie może być wytwarzany nigdzie indziej.


Włosi mają wszak jeszcze jedną nazwę zarezerwowaną dla parmezanu: „Król serów”. Bo choć Italia słynie z produkcji cenionego na całym świecie nabiału, żaden produkt nie cieszy się taką sławą jak twarde bloki słomkowo-żółtego sera o wyjątkowym owocowo-orzechowym smaku. Zgodnie z tradycją parmezan wyrabia się wyłącznie niepasteryzowanego mleka krów pasących się na trawie lub sianie. Produkt odznacza się silnym aromatem oraz ziarnistą, niemal krystaliczną konsystencją, która przekłada się na kruchość i łatwość ścierania. Wedle szacunków, aż 18% mleka krowiego we Włoszech wykorzystywanych jest do wyrobu parmezanu!

Historia parmezanu

Uważa się, że to średniowieczni mnisi cysterscy i benedyktyńscy z Parmy są autorami pierwszego Parmigiano Reggiano. Prawdopodobnie już w XIII wieku ser wyglądem i smakiem przypominał współczesny produkt, a w XIV wieku Boccaccio umieścił nawet słowo parmezan w swoim wiekopomny dziele „Dekameron”. Idea, które przyświecała kreatywnym duchownym była wszak prosta: stworzyć ser, który da się przetrzymywać na półkach jak najdłużej. Okazało się, że ten wymóg idzie ręka w rękę z suchością i twardością - stąd niezwykła konsystencja sera parmezanu.

Od XIV wieku parmezan zaczął podróżować – najpierw do sąsiednich regionów Italii, a w XVI wieku nawet po szerokiej Europie. Widząc sukces twardych bloków w kuchni francuskiej, niemieckiej, a nawet angielskiej, książę Parmy w 1612 roku oficjalnie zadeklarował prawo do własności nazwy i wyłączności pochodzenia „Króla Serów”. 

Co ciekawe, w swojej międzynarodowej famie, parmezan został uwieczniony nawet w powieści Roberta Louisa Stevensona „Wyspa Skarbów” z 1882 roku!


Parmezan dojrzewający na półkach w serowarni; źródło: pixabay.comfot. pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy