Dieta to lepsza pamięć
Zmniejszenie kalorii w diecie o jedną trzecią poprawia pamięć – wykazali naukowcy niemieccy w grupie starszych pacjentów. Informację podaje pismo “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Naukowcy z Uniwersytetu w Muenster przeprowadzili testy na 50 ochotnikach około 60. roku życia. Podzielono ich na trzy grupy – pierwsza była na dobrze zbalansowanej diecie, o normalnej zawartości kalorii; druga miała podobną dietę, ale ze zwiększoną (o 20 proc.) zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych (zdrowych tłuszczów), jak oliwa z oliwek, czy tłuszcze rybie. Trzecia grupa była na diecie o 30 proc. mniej kalorycznej niż zwykle.
Pacjenci wykonywali testy pamięciowe na początku badań i po trzech miesiącach. Okazało się, że zdolności pamięciowe dwóch pierwszych grup nie uległy zmianie, ale osoby jedzące mniej kalorycznie uzyskały lepsze wyniki w testach. Badacze uważają, że poprawa pamięci była związana z obniżeniem się poziomu insuliny oraz związków odpowiedzialnych za stany zapalne, które szkodzą komórkom nerwowym.
Naukowcy liczą, że ich praca pomoże zrozumieć przyczyny osłabienia pamięci i ogólnej sprawności umysłowej w starszym wieku. Może też zaowocować nowymi metodami zapobiegania zaburzeniom pamięci w starszym wieku, a nawet ich leczenia. Korzystny wpływ diety niskokalorycznej na zdrowie ludzi jest ostatnio przedmiotem zainteresowania naukowców. Doświadczenia na różnych zwierzętach wykazały bowiem, że może ona przedłużać życie i opóźniać pojawianie się wielu schorzeń wieku podeszłego.
- Pismo "Proceedings of the National Academy of Sciences";