Dzisiaj radosne święto młodego wina. Skąd się bierze fenomen Beaujolais Nouveau?
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Dzisiaj radosne święto młodego wina. Skąd się bierze fenomen Beaujolais Nouveau?

Dzisiaj radosne święto młodego wina. Skąd się bierze fenomen Beaujolais Nouveau?

Fot. sxc.hu
fot. sxc.hu

Prawdopodobnie we wszystkich regionach winiarskich odbywają się miejscowe święta z okazji zakończenia zbiorów, a także wytworzenia pierwszego młodego wina. Region Beaujolais położony w Burgundii (Francja) nie jest tu wyjątkiem.

Takie święta odbywały się tam już w ubiegłych stuleciach, miały jednak charakter lokalny. W 1937 roku pojawiła się regulacja mówiąca o tym, że młode wino może być sprzedawane najwcześniej 15 grudnia w roku zbiorów. Dopiero od 1951 roku termin ten przesunięto na 15 listopada. Dzisiejsza zasada trzeciego czwartku listopada została ustanowiona w 1985 roku, gdy święto Beaujolais Nouveau było już świętem nie tylko lokalnym, ale rozprzestrzeniło się na ościenne kraje, w Północnej Ameryce, a w latach 90-tych również w Azji. W ten sposób święto lokalne stało się świętem globalnym.

Wszelkiego rodzaju święta, w tym również Święto Beaujolais Nouveau, to wydarzenia radosne. Nic więc dziwnego, że ich popularność w epoce globalizacji bardzo szybko się rozprzestrzeniła. Tej popularności sprzyjała moda na picie wina, wzmacniana badaniami naukowymi mówiącymi o zdrowotnych działaniach, głównie czerwonego wina.

Kolejnym plusem Beaujolais jest cena. Nigdy nie jest wygórowana, ponieważ z zasady święto jest dla wszystkich i każdego powinno być stać na zakup choćby jednej butelki w roku.

Jedna rzecz tylko zastanawiała koneserów – jakość win Beaujolais Nouveau… I tu potrzebny był skuteczny marketing, który propagował nie jakość wina, ale właśnie radosne święto młodego wina.

www.encantado.pl

Żeby mówić o jakości win Beaujolais trzeba odwołać się do wiedzy teoretycznej, konfrontując ją z degustacją wina. Faktycznie, porównując Beaujolais Nouveau z innymi winami czerwonymi stwierdzamy, że posiada większą kwasowość, że jest tak świeże jakby perliste, w smaku jest „krótkie” i bez charakteru. Nie są to jednak wady tego wina, a efekt cech charakteru szczepu Gamay, z którego Beaujolais jest wytwarzane, jak i metod wytwarzania tego wina.

Pierwsze wrażenie –  rzut oka na barwę wina – jasnoczerwoną (jasnowiśniową lub jasnokarminową, czasem wpadającą w głęboki, ciemny róż). To cecha charakterystyczna młodego wina ze szczepu Gamay. Drugie wrażenie – aromat – również typowy dla odmiany winogron oraz dla win młodych, niebeczkowych. Przeważają aromaty młodych, lekko kwaskowych owocówtruskawek, malin, wiśni, porzeczek. W smaku jest równie owocowe oraz mamy wrażenie intensywnej świeżości – to z kolei efekt zarówno młodości, jak i metody wytwarzania Beaujolais Nouveau. Stosuje się macerację węglową, czyli zamiast mechanicznego zgniatania winogron, fermentacji podlega sok, który znajduje się jeszcze w gronach. Dzięki temu otrzymuje się wina o mniejszej zawartości tanin, świeże, ale przeznaczone do dość szybkiej konsumpcji.

Jak wszędzie na świecie, również i w Beaujolais można znaleźć wina słabe. Życzę wszystkim, by trafiali w tym roku tylko na te wybitne. Nawet jeśli ktoś nie jest wielbicielem Beaujolais Nouveau, to chociaż raz w roku zachęcam do jego posmakowania aby razem z przyjaciółmi i innymi smakoszami win dyskutować o jakości tegorocznego Beaujolais oraz uczestniczyć w tym radosnym święcie.

Z przyjemnością czekam na ten wyjątkowy czwartek.

Maciej Sokołowski

www.encantado.pl

4.9/5 - (7 votes)
Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments