Ekologiczne metody uprawy winorośli
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Ekologiczne metody uprawy winorośli

Ekologiczne metody uprawy winorośli

Fot. sxc.hu
Fot. sxc.hu

Pieniądz – mówi się, że to on jest jak zwykle wszystkiemu winien. Producenci chcą jak najszybciej żywność wytworzyć, w dużych ilościach i najlepiej, żeby była bez skaz, pasożytów, robaczków oraz jak najdłużej zdatna do spożycia. Teoretycznie wszystko w porządku, można nawet pochwalić ich pomysłowość i zaradność. Jednak metody, jakimi posługują się, przyprawiają nie tylko o „gęsią skórkę”, ale niestety także mogą powodować inne, o wiele gorsze skutki.

Producenci genetycznie modyfikują żywność, stosują do oprysków środki chemiczne, a często usytuowanie produkcji w miejscach łatwo dostępnych dla transportu naraża ją na różnego rodzaju zanieczyszczenia.

Wszystkie te zabiegi mogą wpływać negatywnie na zdrowie ludzi spożywających produkty z takich upraw/produkcji. Jako konsumenci często nieświadomie sięgamy po żywność z półki sklepowej ufając, że będzie ona zdrowa – bo przecież tak dobrze wygląda.

Żywność wytwarzana konwencjonalnie nie musi być produkowana tak, jak przedstawiłem to powyżej. Trzeba jednak pamiętać, że jest duże prawdopodobieństwo takiej wersji wydarzeń. Chcąc mieć pewność, że spożywamy zdrową żywność, mamy dwa rozwiązania. Pierwszym z nich jest produkcja własna – niestety nie każdy ma ogródek i tyle czasu by móc go uprawiać. Drugim jest spożywanie tak zwanej żywności ekologicznej – koniecznie z odpowiednimi atestami.

Wino konwencjonalne, a organiczne

W ostatnich latach zrobiło się głośno o winach ekologicznych vel organicznych. Wielu smakoszy wina zapyta ze zdziwieniem: Przecież wino jest to wyrób naturalny, czym zatem różni się to wytwarzane konwencjonalnie od tego organicznego? Odpowiedź jest dość prosta – tym samym czym inne typy żywności. Wino jest popularnym produktem i również tu stosuje się wiele sposobów na ulepszenie jego jakości (barwniki, konserwanty, nadmiar siarczyn) i ilości (chemiczne nawożenie). Stosuje się wiele rozmaitych środków chemicznych, jak azotany, pestycydy, węglowodory aromatyczne i wiele innych szkodliwych substancji. Ponadto by ułatwić zbiory i sprawić by były tańsze, stosuje się często mechaniczny zbiór winogron, w wyniku czego w owocach kumulują się metale ciężkie.

Inaczej jest w winnicy organicznej. Tu nie używa się pestycydów, nawozów sztucznych i syntetycznych środków ochrony roślin. W zamian za to stosuje się organiczny kompost, naturalne nawozy humusowe, nawóz zielony albo nawożenie mineralne ograniczone do mączek skalnych. Poza tym winogrona nie są modyfikowane genetycznie, nie stosuje się hormonów wzrostu i antybiotyków. Zbiory winogron są wyłącznie ręczne, winnica położona jest z dala od ośrodków przemysłowych i dróg, a winogrona z winnicy wywożone są wozem zaprzężonym w konie. Oprócz tego winnice są zazieleniane i naturalnie odżywiane. To nie tylko pięknie brzmi, ale również ma decydujący wpływ na zdrowie człowieka.

Organiczne znaczy lepsze

Co więcej, ekologia w winnicy polega na poszanowaniu natury i otoczenia oraz zapewnieniu odpowiedniego czasu na normalny wzrost zdrowych winogron, bez stosowania chemicznych dodatków i manipulacji genetycznych. Winnice traktuje się jak żywy organizm, który tworzy spójny ekosystem, dlatego nie wolno w żaden sposób w niego ingerować. Dzięki organicznym metodom upraw winnica jest zdrowsza, sama skuteczniej broni się przed chorobami winorośli, a winogrona, które wydaje są bardziej autentyczne w smaku i przede wszystkim zdrowe dla konsumenta.

Żeby jednak mieć pewność, że wino, które nabyliśmy pochodzi z takich upraw – należy zwrócić uwagę na to czy posiada certyfikat organiczności. Nie jest łatwo otrzymać taki certyfikat, co pokazuje przykład chilijskiego producenta win jakościowych Las Lomas. Mimo czystego klimatu i długiej tradycji wytwarzania win tradycyjnymi (ekologicznymi) metodami, ich winnice musiały czekać 3 długie lata, by stać się organicznymi według organizacji IMO-Swiss. Częste badania laboratoryjne win oraz obserwacje prac w winnicy przez okrągły rok oraz okolic winnic to konieczność by zweryfikować, że dany producent zasłużył na certyfikat.

Organiczność win to jednak nie tylko ekologiczna uprawa, ręczny zbiór i traktowanie winnicy jako ekosystem. Najlepsze wina organiczne to te, które są winifikowane w ekologiczny sposób. Produkcja wina organicznego zakłada ograniczenie do minimum substancji dodatkowych, tak aby w jak najmniejszym stopniu wpływały na zmianę pierwotnych właściwości przetwarzanych produktów. Organiczne wina nie zawierają sztucznych barwników, środków zapachowych i konserwujących, które czasem stosuje się w winiarniach. Siarczyny natomiast stosuje się w ilościach śladowych, jest ich o około 70% mniej niż w winach konwencjonalnych. Wina organiczne często nie są filtrowane, a jeśli są to w filtrach bezazbestowych.

Organiczne wina są bardziej czasochłonne w wytwarzaniu, wymagają większego nakładu pracy ludzkiej, dokładności, jednak plantatorzy udowodnili, że można w ten sposób wytworzyć wino nie gorsze w smaku od win konwencjonalnych, a na pewno bardziej owocowe, naturalne i zdrowe dla konsumenta. Mimo, że wina organiczne są nieco droższe od win konwencjonalnych mogą z powodzeniem z nimi konkurować, a nawet zdobywają nagrody na międzynarodowych konkursach.

Drodzy czytelnicy – organicznych win jest na polskim rynku coraz więcej i jak we wszystkim są wersje lepsze jakościowo i trochę gorsze, dlatego życzę Wam dobrych wyborów i cierpliwości w poszukiwaniach swoich ulubionych smaków.

Maciej Sokołowski

Źródło: Encantado
4.6/5 - (5 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments