Jak smażyć tofu? | ekologia.pl
Ekologia.pl Trendy Kuchnia Jak smażyć tofu?

Jak smażyć tofu?

Wywodzący się z Azji serek sojowy przyrządza się na dziesiątki sposobów, najczęściej smaży, więc warto wiedzieć, jak zrobić tofu na patelni. O czym pamiętać i z jakich dodatków skorzystać? Wartościowe wskazówki znajdziesz w poniższym tekście.

Jak smażyć tofu? Źródło: Oksana Mizina/Shutterstock

Jak smażyć tofu? Źródło: Oksana Mizina/Shutterstock
Spis treści

Przygotowania do smażenia tofu

Po rozpakowaniu serka należy go dokładnie odsączyć. Dzięki temu łatwiej go pokroisz, a marynata lepiej się wchłonie, co przesądzi o ostatecznym smaku chińskiego twarożku. Następnie możesz przygotować patelnię. A zatem jak smażyć tofu? Możesz przyrządzić je w postaci plastrów lub kwadratowych kosteczek – w tej formie idealnie nadaje się do sałatek czy dań makaronowych lub ryżowych. Wiele osób przysmaża serek także w postaci większej kostki – jest to zazwyczaj wersja wędzona.

Kiedy smażyć, a kiedy marynować?

To pytanie, na które trudno jednoznacznie odpowiedzieć. W tej kwestii miłośnicy tofu dzielą się na dwie grupy:

  • pierwsza kategoria obejmuje osoby preferujące długie marynowanie surowego serka przed obróbką termiczną,
  • druga grupa uważa, że chcąc zrobić jak najlepsze tofu na patelni, należy najpierw usmażyć je w panierce, a dopiero potem zanurzyć w marynacie, aby aromaty na wskroś przeszły chrupiącą powłoczkę,
  • inni przekładają serek na patelnię z sosem i przez kolejne kilka minut przygotowują taką mieszankę, co przekłada się na jeszcze ciekawsze wrażenia kulinarne.

Jak zrobić tofu na patelni?

Wystarczy kwadrans, żeby cieszyć się oryginalnym smakiem samodzielnie przyrządzonego twarożku. Jak smażyć tofu? Tutaj również czekają na Ciebie dwie propozycje:

  • Na tłuszczu. Wylewamy olej na patelnię (około 2 łyżki stołowe) i rozgrzewamy. Gdy powierzchnia osiąganie odpowiednią temperaturę, wykładamy na nią pokrojony serek i smażymy 2-3 minuty na jednej stronie, obserwując, czy się nie przypala. Na koniec odsączamy z nadmiaru oleju.
  • Bez tłuszczu. Jak usmażyć tofu w taki sposób? W zasadzie w tym przypadku można mówić o prażeniu. Rozkładamy plastry twarogu na rozgrzaną patelnię, po czym smażymy na średnim ogniu do momentu, aż się zarumienią i staną chrupiące.

Jeśli zależy Ci na zachowaniu maksymalnie niskiej kaloryczności potrawy, polecamy drugie rozwiązanie.

Jak usmażyć tofu na grillu?

Aby cieszyć się smakiem grillowanego tofu, masz do wyboru grill elektryczny bądź patelnię grillową. Przygotuj serek tak jak do smażenia, a następnie posmaruj rozgrzaną powierzchnię naczynia tłuszczem i połóż na niej twaróg – kilka minut na każdą stronę i gotowe. Z kolei na grillu przyrządź serek w postaci większych kawałków, ułóż drobne plasterki na specjalnej tacce lub przygotuj pyszne szaszłyki.

Jak zrobić tofu pieczone w piekarniku?

Wiele osób pyta, jak smażyć tofu na patelni, bo to najpopularniejszy sposób. Równie ciekawy smak oferuje jednak serek upieczony w piekarniku. Masz na niego ochotę? W takim razie rozgrzej piekarnik, a zamarynowane kostki produktu rozłóż na blaszce pokrytej papierem. Piecz co najmniej 20-25 minut, następnie obróć je na drugą stronę i daj twarożkowi kolejne kilkanaście minut.

Tofu – pytania i odpowiedzi

Czy trzeba usmażyć tofu przed jedzeniem?

Smażymy przede wszystkim warianty marynowane. Dostępne na rynku wersje klasyczne można jednak jeść także na surowo. Spróbuj obu rozwiązań i zdecyduj, które smakuje Ci najlepiej!

Jak odsączyć serek przed położeniem na rozgrzanej patelni?

Wykorzystaj w tym celu kuchenny ręcznik papierowy lub bawełnianą szmatkę. W przypadku niezbyt grubych plastrów wystarczy kilka uciśnięć, a jeśli chcesz pominąć krojenie, owiń je materiałem i obciąż na kilkanaście minut. Czynność możesz powtórzyć, wymieniając papier na nowy.

Jak usmażyć tofu, by przygotować tzw. tofucznicę?

Rozgnieciony na masę twarożek dodaj na patelnię wraz z cebulą, przyprawami i mlekiem, a następnie mieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

 

Bibliografia
  1. A couple cooks; "Perfect Pan Fried Tofu"; acouplecooks.com; 2023-01-17;
  2. Plan Based School; "Fried Tofu"; theplantbasedschool.com; 2023-01-17;
4.7/5 - (11 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Tofucznica jako alternatywa dla jajecznicy to coś, co pokazuje, jak elastyczne może być gotowanie. Tofu rozkruszone z dodatkiem oliwy, ziół i np. pieczarek daje efekt, który może spokojnie stanąć w szranki z jajkami. Dla tych, co unikają nabiału albo chcą zredukować mięso, to strzał w dziesiątkę. Jajecznica ma jednak ten swój klasyczny smak i teksturę, których nie da się w 100% podrobić. Jak sądzisz – tofucznica mogłaby Cię przekonać na dłuższą metę, czy to raczej jednorazowa przygoda?

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!