Małopolska wieś kusi turystów ziołami
Grzeszna zupa z lubczykiem, rydze kiszone po lachowsku, jajecznica na pomidorach z bazylią moczoną w mleku, surówka ziołowa na młodej kapuście czy pstrąg w ziołowej koszulce – to tylko niektóre specjały, których można spróbować w gospodarstwach położonych na szlaku „Małopolska wieś pachnąca ziołami”.
Szlak o wdzięcznej nazwie „Małopolska Wieś Pachnąca Ziołami” tworzą 22 atrakcyjnie położone obiekty agroturystyczne, wybrane spośród licznych gospodarstw agrotu-rystycznych z Małopolski, wyspecjalizowane w zakresie uprawy i szerokiego wykorzystania ziół.
Właściciele obiektów znajdujących się na szlaku zostali solidnie przeszkoleni. Posiadają wszechstronną wiedzę o uprawie ziół w przydomowych ogródkach, znają ich właściwości, sposoby suszenia, układania bukietów, różnego rodzaju kąpieli ziołowych, a także wykorzystania ich w kuchni regionalnej, czy w medycynie niekonwencjonalnej. W ziołowych ogrodach spotkać można m.in. lubczyk, estragon, miętę, oregano, tymianek, rozmaryn, szałwię, majeranek, melisę… i wiele, wiele innych.
Gospodarze, oprócz tego, że uprawiają ogrody warzywno-ziołowe, prowadzą też zdrową, regionalną kuchnię z wykorzystaniem ziół oraz wartościowej żywności z własnych gospodarstw. Wielu z nich proponuje także bogatą ofertę zabiegów odnowy biologicznej, opartych na kuracjach ziołowych działających niezwykle odprężająco i energetyzująco – m.in. kąpiele ziołowe, różnorodne masaże oraz aromaterapię.
Gospodarstwa te zlokalizowane są w atrakcyjnych miejscach na skraju wiosek lub pod lasem, a prowadzą je nie tylko pasjonaci ziół, ekologii, ale również ludzie kultywujący tradycje i obyczaje regionu.
Oferta została opracowana z myślą o osobach ceniących spokój, ekologię oraz znakomitą regionalną kuchnię. Pobyt w takim wonnym gospodarstwie to wspaniała okazja do bliskiego spotkania z naturą, przyrodą oraz tradycją małopolskiej wsi.








Zioła wspomagaja trawienie, regluja pracę zoładka i jelit, nie podnoszą cisnienia krwi:)