Lassi mango przepis. Jak zrobić mango lassi?
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Przepis na prawdziwy napój lassi

Przepis na prawdziwy napój lassi

pixabay.com
pixabay.com

Lassi to nazwa pradawnego ajurwedyjskiego napoju, który przygotowuje się na bazie jogurtu z dodatkiem wody, przypraw oraz owoców. Spożywany po jedzeniu poprawia trawienie, zaś latem doskonale orzeźwia. Aby go spróbować wcale nie musimy wybierać się w podróż do Indii – doskonałe lassi można przygotować we własnej kuchni!
Zgodnie z Ajurwedą, napój lassi przynosi wiele dobrego naszemu zdrowiu. Wprowadzenie go do diety daje wieloaspektowe korzyści. U osób z niskim ciśnieniem i odczuwających spadek sił witalnych szklanka lassi doskonale pobudzi ciało i umysł. Napój ten wspiera także układ pokarmowy poprzez pobudzenie produkcji enzymów trawiennych oraz uzupełnienie flory bakteryjnej jelit. Przy regularnym piciu tego napoju znacznie łagodzą się takie dolegliwości żołądkowe, jak wzdęcia, kolki i zaparcia. Lassi wspiera także osoby aktywne fizycznie poprzez przyspieszanie wzrostu masy mięśniowej. Jest jednocześnie bardzo sycący i dostarcza nam imponującego zestawu witamin i minerałów. Co więcej, ten indyjski napój wspiera również nasze kości i zęby – o wiele lepiej niż mleko.
 
Lassi domowej roboty możemy przyrządzać zarówno w wersji wytrawnej – na słono, jak i na słodko. Wersja z dodatkiem soli i pikantnych przypraw jest zalecana osobom z problemami trawiennymi oraz niskociśnieniowcom. Z kolei lassi na słodko zawiera więcej kalorii, w związku z czym poleca się je osobom aktywnym fizycznie i narażonym na stres.

Oto przepisy na domowe lassi w różnych odsłonach:

Słodkie lassi owocowe
Składniki:

  • ½ dojrzałego owocu mango (albo banana )
  • ½ szklanki jogurtu, kefiru lub maślanki (dla wegan: jogurt kokosowy)
  • ½ szklanki wody
  • odrobina kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • 1-3 łyżeczki miodu (dla wegan: syrop klonowy)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy w blenderze.

Lassi wytrawne
Składniki:

  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego, maślanki lub kefiru (dla wegan: jogurt kokosowy)
  • 2/3 szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • odrobina pieprzu

Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.

Smacznego!

Alicja Chrząszcz

Źródło: www.sekrety-zdrowia.org
Źródło zdjęcia: www.pixaby.com

4.7/5 - (12 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments