Przepis na wiosenne pesto z rzeżuchy
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Przepis na wiosenne pesto z rzeżuchy

Przepis na wiosenne pesto z rzeżuchy

Wiosna to najlepszy czas na to, żeby zasadzić pieprzycę siewną, zwaną potocznie rzeżuchą. Jej zdrowe kiełki możemy wykorzystać do produkcji domowych przekąsek – np. pesto. To idealny pomysł na pożywne śniadanie albo lekką kolację dla tych, którzy lubią lekko pikantne i konkretne smaki.

Pesto z rzeżuchy, fot. shutterstock

Pesto z rzeżuchy, fot. shutterstock


Kremowe, rzeżuchowe pesto jest proste i niedrogie w wykonaniu. Sprawdzi się jako pasta do smarowania pieczywa, farsz do jajek wielkanocnych albo dodatek do mieszanki warzywnej.

Składniki:

Przygotowanie:
Umyte i osuszone kiełki rzeżuchy wsypujemy do dużej miski, a następnie dodajemy do nich pestki słonecznika, oliwę i drobno posiekany czosnek. Mieszankę składników umieszczamy w blenderze i miksujemy przez ok. 5 minut – do momentu aż pesto osiągnie gładką i jednolitą konsystencję. Na koniec dodajemy do kremowej masy odrobinę soku z cytryny, soli i pieprzu.
Smacznego!

Alicja Chrząszcz

Bibliografia
  1. www.vegancorner.pl;
4.8/5 - (15 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!