Przepis na wiosenne pesto z rzeżuchy
Wiosna to najlepszy czas na to, żeby zasadzić pieprzycę siewną, zwaną potocznie rzeżuchą. Jej zdrowe kiełki możemy wykorzystać do produkcji domowych przekąsek – np. pesto. To idealny pomysł na pożywne śniadanie albo lekką kolację dla tych, którzy lubią lekko pikantne i konkretne smaki.

Kremowe, rzeżuchowe pesto jest proste i niedrogie w wykonaniu. Sprawdzi się jako pasta do smarowania pieczywa, farsz do jajek wielkanocnych albo dodatek do mieszanki warzywnej.
Składniki:
- szklanka kiełków rzeżuchy
- pół szklanki pestek słonecznika
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- cały ząbek czosnku
- sól i pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
Umyte i osuszone kiełki rzeżuchy wsypujemy do dużej miski, a następnie dodajemy do nich pestki słonecznika, oliwę i drobno posiekany czosnek. Mieszankę składników umieszczamy w blenderze i miksujemy przez ok. 5 minut – do momentu aż pesto osiągnie gładką i jednolitą konsystencję. Na koniec dodajemy do kremowej masy odrobinę soku z cytryny, soli i pieprzu.
Smacznego!
- www.vegancorner.pl;