Rzeżucha warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze rzeżuchy

Freeimages.com/Ann-Kathrin Rehse Freeimages.com/Ann-Kathrin Rehse

Pieprzyca siewna, zwana powszechnie rzeżuchą, kojarzona jest głównie z Wielkanocą. W tym okresie rzeżucha pojawia się na naszych stołach, jako świąteczna dekoracja. Ale moglibyśmy z niej uczynić coś więcej, niż tylko dekorację świątecznych kanapek. Dlaczego? Bo rzeżucha jest niesamowicie zdrowa, a przy tym tania i niewymagająca – wyrośnie na każdym parapecie.


Rzeżucha: pochodzenie i uprawa

Pieprzyca siewna (Lepidium sativum), określana powszechnie jako rzeżucha, jest rośliną przyprawową, należącą do rodziny kapustowatych, rozpowszechnioną w wielu krajach świata. Do tej samej rodziny zaliczamy gatunek „rzeżucha” (Cardamine), obejmujący rzeżuchę łąkową, akwariową i wiele innych,  które wszakże stanowią odrębną grupę roślin, co bywa mylące. Nas interesuje wyłącznie pieprzyca siewna, czyli roślina zwana rzeżuchą, rzeżuchą ogrodową lub siewną jedynie zwyczajowo. Zanim powiemy coś więcej o jej wysiewie, dowiedzmy się, skąd roślina ta do nas przywędrowała.

Otóż źródła podają, że pochodzi z terenów południowo-zachodniej Azji, choć wskazuje się też na północne rejony Afryki. Z pewnością wiadomo natomiast, że w czasach Imperium Rzymskiego była już dobrze znana i ceniona. Obecnie powszechna w większości regionów świata. W rodzimej kulturze rzeżucha zawdzięcza swoją popularność Świętom Wielkanocnym, z okazji których w większości domów wysiewa się ją w celach dekoracyjnych oraz konsumpcyjnych.

Uprawa rzeżuchy – jak sadzić?

Nasiona rozmieszczamy na mokrej ligninie lub gazie i przez kilka dni regularnie zraszamy wodą. W ten sposób po około tygodniu otrzymujemy kilkucentymetrowe, intensywnie pachnące kiełki. Niektórzy traktują pieprzycę jedynie jako dekorację i po wyhodowaniu zielonej gęstwiny wkładają w nią wielkanocnego baranka. Zdecydowana większość ścina jednak rzeżuchę i urozmaica nią świąteczne potrawy, na przykład jaja, sałatki oraz mięsa, a także okrasza nią świeże pieczywo. Kiełki mają ostry, pieprzny, charakterystyczny smak. Szkoda tylko, że wracamy do niego jedynie raz na rok. Rzeżuchę możemy uprawiać przecież ciągle, by móc niezależnie od okoliczności korzystać z jej bogatych walorów odżywczych.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy