Sezon na penne ze świeżymi pomidorami
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Sezon na pomidory. Penne ze świeżymi pomidorami

Sezon na pomidory. Penne ze świeżymi pomidorami

Sezon na pomidory w pełni. Posiadają one ogrom witamin i minerałów, które świetnie wpływają na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie. Przełom lata i jesieni to idealny czas, by włączyć pomidory do naszych jadłospisów.

Penne z pomidorami. Fot. Fotolia

Penne z pomidorami. Fot. Fotolia

„To dziwna roślina, nie spotykana w tym kraju poza ogrodami niektórych zielarzy… i niebezpiecznie jej używać” pisał Dodoens w„Historii roślin” w 1578 roku. Z kolei włoski botanik Matthiolus nazwał je „mala insana”, czyli „owoc niezdrowy”. Podejrzewano, że zjedzenie pomidora wywoływało miłosny szał, przez co nazywano je także „jabłkiem miłości”.

Jak jest teraz? Zła sława szybko minęła i zaczęto doceniać walory smakowe i zdrowotne pomidora. Obecnie pomidory są drugim – po ziemniakach – najczęściej spożywanym warzywem w Polsce. To w sumie dobrze, bo pomidory jeść warto. Pomidory są bogatym źródłem likopenu – silnego przeciwutleniacza, który wychwytuje i dezaktywuje wolne rodniki. Pomidory są bogatym źródłem witaminy C, E oraz beta-karotenu. W pomidorach znajdziemy także witaminy z grupy B oraz witaminę K.

Pomidory to także bogate źródło potasu, który aktywnie neutralizuje nadmiar soli w naszej diecie. Obecność potasu sprawia również, że włączenie pomidorów do naszej diety wpływa pozytywnie na funkcjonowanie mózgu, wydatnie polepszając jego zaopatrzenie w tlen.

Wśród witamin istotną dla nas jest witamina A, która działa korzystnie na nerwy wzrokowe. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego do swojego jadłospisu powinny wprowadzić pomidory kobiety oczekujące dziecka, a także osoby znerwicowane żyjące w ciągłym stresie, bowiem warzywo to ma właściwości uspokajające i kojące nerwy. Także onkolodzy zalecają spożywanie pomidorów. Najnowsze badania pokazały, że pomidory mogą odgrywać ważną rolę w profilaktyce raka prostaty.

Prawda jest taka, że pomidory najlepiej smakują zerwane prosto z krzaka. Przełom lata i jesieni, to najlepszy sezon na pomidory, z tego powodu warto wykorzystywać je właśnie teraz w swoich jadłospisach. My proponujemy penne ze świeżymi pomidorami.


Penne ze świeżymi pomidorami

Składniki:

Przygotowanie:
Międzybrodzki Makaron penne gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy około 5 minut. Na koniec dodajemy bazylię, doprawiamy solą, pieprzem i podgotowujemy jeszcze przez kilka minut. Na koniec polewamy sosem makaron i posypujemy startym parmezanem.

Ekologia.pl
4.6/5 - (8 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!