Włoskie orzechy i olej lniany - dobre na stres
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Włoskie orzechy i len dobre na stres

Włoskie orzechy i len dobre na stres

Dieta bogata w orzechy włoskie i uzyskany z nich olej oraz olej lniany może ułatwić znoszenie stresu – informuje „Journal of the American College of Nutrition”.
Naukowcy z Penn State University badali działanie bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe pokarmów na ciśnienie tętnicze w spoczynku oraz w warunkach stresu. Osoby, które silniej reagują na stres są także bardziej narażone na choroby serca.
Wcześniejsze badania wykazały, że kwasy tłuszczowe omega–3 – na przykład kwas alfa – linolenowy zawarty w orzechach włoskich i ziarnach lnu – mogą zmniejszyć poziom lipoprotein o małej gęstości (LDL), zwanych popularnie „złym cholesterolem„. Podobne pokarmy mogą także zmniejszyć poziom białka c-reaktywnego i innych substancji związanych z procesem zapalnym.

Naukowcy badali 22 zdrowych dorosłych z podwyższonym poziomem cholesterolu związanego z LDL, podając im w losowej kolejności trzy różne diety (każda była stosowana przez 6 tygodni, z przerwami miedzy dietami trwającymi 1,5 tygodnie).

Pierwsza dieta była „typowo amerykańska” – bez dodatku orzechów, druga zawierała około 39 gramów orzechów włoskich (co odpowiada 9 orzechom) i łyżkę oleju z orzechów, trzecia różniła się od drugiej dodatkiem 1,5 łyżki oleju lnianego. Wszystkie diety miały podobną kaloryczność. Orzechy i oleje były podawane w postaci różnych potraw – na przykład sosu lub ciasteczek.

Uczestników badań narażano na stres związany z byciem filmowanym podczas wygłaszania mowy po zaledwie dwuminutowym przygotowaniu lub zanurzeniem jednej ze stóp w zimnej wodzie. Okazało się, że dieta zawierająca orzechy włoskie lub uzyskany z nich olej obniża zarówno ciśnienie tętnicze w spoczynku, jak i w warunkach stresu. Dodanie oleju lnianego do diety zawierającej orzechy nie dawało dodatkowego obniżenia ciśnienia. Olej lniany rozszerzał natomiast naczynia krwionośne, co wykazało badanie USG, a także obniżał poziom substancji związanych z zapaleniem.

Źródło: PAP- Nauka w Polsce

4.6/5 - (15 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments