Zupa z zielonego groszku z nitkami
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Zielony i świeży gorszek jako danie główne

Zielony i świeży gorszek jako danie główne

Zielony groszek od tysięcy lat zapewniał ludziom zdrowy i odżywczy pokarm. Często niedoceniany, a jednocześnie dostarczający naszym organizmom mnóstwo sił witalnych nie musi być tylko dodatkiem. Zupa z zielonego groszku może być podawana jako eleganckie danie główne. Szybka i nieskomplikowana, a przy tym efektowna i smaczna.

Fot.: Międzybrodzkie Makarony

Fot.: Międzybrodzkie Makarony


Prezentujemy przepis na pożywną zupę z zielonego groszku z nitkami

Składniki:

  • wywar kostno-jarzynowy 1 ½ litra
  • groszek konserwowy   1 puszka
  • groszek świeży lub mrożony 200g
  • śmietana kwaśna 18% 100ml
  • sól, pieprz do smaku
  • makaron nitki 1 paczka

Wykonanie:
Ugotować na wolnym ogniu wywar z kości oraz warzyw pokrojonych w kostkę ( np. marchew, seler, pietruszka). Dodać zmiksowany groszek konserwowy i groszek świeży, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec do naszej zupy dodajemy śmietanę, a następnie ugotowany wcześniej makaron.
Smacznego!

4.8/5 - (20 votes)
Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments