Zielony i świeży gorszek jako danie główne
Zielony groszek od tysięcy lat zapewniał ludziom zdrowy i odżywczy pokarm. Często niedoceniany, a jednocześnie dostarczający naszym organizmom mnóstwo sił witalnych nie musi być tylko dodatkiem. Zupa z zielonego groszku może być podawana jako eleganckie danie główne. Szybka i nieskomplikowana, a przy tym efektowna i smaczna.
Fot.: Międzybrodzkie Makarony
Prezentujemy przepis na pożywną zupę z zielonego groszku z nitkami
Składniki:
- wywar kostno-jarzynowy 1 ½ litra
- groszek konserwowy 1 puszka
- groszek świeży lub mrożony 200g
- śmietana kwaśna 18% 100ml
- sól, pieprz do smaku
- makaron nitki 1 paczka
Wykonanie:
Ugotować na wolnym ogniu wywar z kości oraz warzyw pokrojonych w kostkę ( np. marchew, seler, pietruszka). Dodać zmiksowany groszek konserwowy i groszek świeży, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec do naszej zupy dodajemy śmietanę, a następnie ugotowany wcześniej makaron.
Smacznego!
![Post Banner](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2025/01/wspieram-baner-post.png)
Subscribe
0 komentarzy
Zobacz najnowsze artykuły
![Rośliny w donicach na balkonie](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2025/01/ogrod-na-balkonie.jpg)
Pielęgnacja ogrodu
![Opakowania z suplementami – L-cysteina; fot. shutterstock](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/03/shutterstock-730856884_1000x670.jpg)
Witaminy i suplementy
![fot. shutterstock](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/03/shutterstock-1850595979_1000x575.jpg)
Ochrona środowiska naturalnego
![fot. shutterstock](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/03/shutterstock-451257364_1000x667.jpg)
Ciekawostki
![fot. shutterstock](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/03/shutterstock-370730354_1000x667.jpg)
Przyroda