Groszek zielony warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze
Groszek zielony jest jedyną warzywem strączkowym, którego nasiona można spożywać także na surowo. Najsmaczniejszy jest groszek zielony, wyjęty prosto z łupiny albo gotowany, w towarzystwie marchewki. Walory smakowe powodują, że jedzenie groszku zielonego to czysta przyjemność. Na szczęście dobroczynne działanie składników w nim zawartych sprawia, że nie jest to „grzeszna” przyjemność.
- Groszek zielony to przybysz z Tybetu, ulubieniec Króla Słońce
- Naturalna antykoncepcja z groszkiem zielonym
- Groszek zielony jako źródło witamin młodości i żelaza
- Groszek zielony zapobiega osteoporozie
- Dieta z groszkiem zielonym dla zdrowego serca
- Obrona przed rakiem z groszkiem zielonym
- Groszek zielony na przeziębienie
- Groszek zielony zapobiega niedokrwistości
- Groszek – przeciwwskazania
- Groszek zielony zamyka drzwi depresji
- Jak przygotowywać groszek zielony?
- Groszek zielony jako źródło białka roślinnego
Groszkiem zielonym nazywamy niedojrzałe nasiona grochu zwyczajnego (Pisum sativum L.), należącego do rodziny bobowatych. Uprawia się go tak, by za pomocą czepnych wąsów mógł wspinać się po podporach. Spożywa się same nasiona. W Polsce groch zwyczajny spotyka się jako antropofit dziko rosnący albo w formie rośliny uprawnej.
Groszek zielony to przybysz z Tybetu, ulubieniec Króla Słońce
Zielone kuleczki rosną dziko w południowo-zachodniej Azji i mają historię, którą szacuje się na 10 tysięcy lat. Zalety groszku zielonego najwcześniej odkryli Chińczycy i mieszkańcy Indii. Do Europy trafił w już średniowieczu, jednak dopiero na przełomie XVI i XVII stulecia stał się popularnym dodatkiem do wielu dań, gdy jeszcze nie znano ziemniaków. Swoją renomę groszek zielony zawdzięcza Ludwikowi XIV, który przepadał za tym warzywem. Znane francuskie powiedzenie z tamtej epoki brzmi: „Kto ma dość grochu i chleba, słoniny i wina oraz 5 sous w kieszeni, ten może mówić, że mu się świetnie powodzi”.
Na początku wieku XX niebywale popularny stał się groszek konserwowy, jednak proces pasteryzacji pozbawiał warzywo intensywnej zielonej barwy. Lepszym sposobem na przedłużenie jego świeżości stały się wszechobecne w późniejszej epoce mrożonki. Dzisiaj doceniamy zalety spożywania świeżego groszku zielonego.
Naturalna antykoncepcja z groszkiem zielonym
W medycynie ludowej można znaleźć informacje o rzekomym działaniu antykoncepcyjnym groszku zielonego. Co ciekawe – badania naukowe potwierdzają tę właściwość. Eksperyment przeprowadzony w 1935 roku przez indyjskiego doktora Sanyala wykazał, że samce i samice szczura karmione grochem stały się bezpłodne. Ustalono, że składnik, który odpowiada za działanie antykoncepcyjne to m-ksylohydrochinon. Na bazie tego związku wytworzono w późniejszym czasie preparat, który spowodował spadek częstości ciąż do 60 proc.. Potencjału groszku zielonego w tym zakresie nie wykorzystano jednak w pełni, ponieważ szybko weszła na rynek pigułka hormonalna.
Wartości odżywcze zielonego groszku (170 g): |
---|
*ZDS – zalecane dzienne spożycie |
Groszek zielony jako źródło witamin młodości i żelaza
Groszek zielony dostarcza nam umiarkowaną ilość kalorii (100 g to 80 kcal). Z uwagi na dużą zawartość białka (5 procent) i węglowodanów (10 procent) warzywo jest popularne w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Należy jednak pamiętać, że nie jest on pełnym źródłem białka, ponieważ brakuje mu aminokwasu metioniny. Aby zapewnić sobie wystarczającą ilość wszystkich niezbędnych aminokwasów w diecie, pamiętaj o połączeniu zielonego groszku z innym źródłem białka, aby uzupełnić deficyt.
Zielona kulka kryje w sobie imponujący zestaw witamin: witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witamina C, E i K. Znajdziemy w niej również cenne sole mineralne – cynk, fosfor, magnez, mangan, molibden, potas, selen, sód, wapń i żelazo.
Groszek zielony zapobiega osteoporozie
Dzięki licznym opracowaniom naukowym wiemy, jak ważna w procesie wchłaniania wapnia jest witamina K. Jeśli w organizmie jest niewystarczająca ilość tego aminokwasu, nawet mimo spożywania produktów bogatych w wapń, możemy odczuwać skutki jego niedoboru. Tymczasem porcja groszku zielonego 150 gram zawiera w sobie niemal połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę K, dzięki czemu nasze kości rzeczywiście mogą przyjmować niezbędny do ich prawidłowej budowy makroelement i spada ryzyko wystąpienia osteoporozy.
Dieta z groszkiem zielonym dla zdrowego serca
Przeprowadzone przez naukowców z Danii badania wykazały, że codzienne spożywanie groszku zielonego sprawia, że już po dwóch tygodniach stężenie trójglicerydów we krwi zmniejsza się o 13 procent, dzięki czemu taka dieta chroni nasze serce. Z kolei zawarta w tym warzywie witamina B3, B6, kwas foliowy i błonnik obniżają zły cholesterol LDL, przez co ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego spada.
Obrona przed rakiem z groszkiem zielonym
Specjalistyczne badania przeprowadzone przez meksykańskich uczonych potwierdziły, że spożywanie 2 mg dziennie polifenoli chroni nas przed nowotworem żołądka. Niewielka porcja groszku zielonego zawiera niemal 10 mg tych związków. Przyjmowanie bogatego w przeciwutleniacze i chlorofilinę warzywa zapobiega wchłanianiu substancji rakotwórczych przez nasz organizm.
Groszek zielony na przeziębienie
Zawarta w zielonym groszku witamina C (w 50 gram znajduje się jej ok. 11 mg) naturalnie zwiększa naszą odporność na choroby wirusowe i obniża ryzyko zachorowania na raka. Silny układ immunologiczny jest podstawą dobrego samopoczucia.
Groszek zielony zapobiega niedokrwistości
Zielony groszek jest doskonałym źródłem żelaza niehemowego. Dodatkowo, przez zawartość witaminy C, umożliwia szybkie wchłanianie tego pierwiastka. Odpowiednia podaż żelaza chroni nas przed anemią, zapewnia prawidłowy rozwój organizmu, zwiększa odporność i niweluje zmęczenie.
Groszek – przeciwwskazania
Na ogół zielony groszek jest bezpieczny do spożycia. Istnieje jednak możliwość wystąpienia alergii na zielone strączki, która może objawiać się nudnościami, pokrzywką, biegunką i astmą. Należy również pamiętać, że groszek zawiera składniki antyodżywcze, w tym kwas fitynowy i lektyny. Związki te zakłócają wchłanianie niektórych składników odżywczych, np. żelaza. Jednakże gotowanie grochu lub stosowanie innych metod jego przygotowania, np. moczenia, może znacznie zmniejszyć zawartość składników antyodżywczych w grochu, czyniąc go bezpiecznym do spożycia.
Groszek zielony zamyka drzwi depresji
Jako że groszek zielony jest bogaty w kwas foliowy, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, zapobiega rozwijaniu się takich chorób psychicznych, jak depresja. Naukowcy z Uniwersytetu York i Szkoły Medycznej Hull York w Kanadzie za pomocą analizy badań przeprowadzonych na niemal 15 tysiącach osób udowodnili, że niedobory kwasu foliowego w organizmie mogą powodować rozwój depresji.
Jak przygotowywać groszek zielony?
Zielony groszek jest lekkostrawny i – dzięki sporej zawartości węglowodanów oraz błonnika – sycący. Warzywo można jeść na surowo, jednak najlepiej smakuje, kiedy ugotujemy je w lekko osolonej wodzie. Aby zapobiec utracie jego koloru, należy najpierw przykryć garnek, a po pewnym czasie zdjąć pokrywkę i gotować do końca na niewielkim ogniu.
Groszek zielony bardzo dobrze komponuje się z sosem śmietanowym – takie danie jest pyszne i proste w wykonaniu.
Składniki (porcja dla dwóch osób):
- 150 g (1,5 szklanki) świeżego groszku zielonego
- kilka szalotek
- 60 ml wody
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżka masła
- 40 ml pełnotłustej śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
Szalotkę podsmażamy na maśle w średniej wielkości garnku. Kiedy będzie już rumiana, wlewamy wodę, wrzucamy groszek zielony i wsypujemy sól. Chwilę mieszamy, po czym zagotowujemy wodę, dodajemy masło i znowu mieszamy. W osobnej misce łączymy śmietanę z mąką. Powstałą masę dodajemy do groszku zielonego. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 5 minut.
Smacznego!
Groszek zielony jako źródło białka roślinnego
Groszek zielony lub groszek ogrodowy, to maleńkie, okrągłe nasiona rośliny Pisum sativum. Choć powszechnie uważany za warzywo, groszek należy do rodziny roślin strączkowych, podobnie jak fasola, soczewica i orzeszki ziemne. Groszek zielony jest bardzo pożywny i stanowi skoncentrowane źródło białka roślinnego, błonnika oraz innych witamin i minerałów, zatem dodanie go do diety może na wiele sposobów korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie, w tym zmniejszyć ryzyko chorób serca, wesprzeć zdrowe trawienie i promować utratę wagi. Groszek jest również łatwy w przygotowaniu i można go dodawać do wielu ulubionych potraw, aby zwiększyć ich wartość odżywczą.
- The Worldwide Vegetables; "Pisum sativum"; theworldwidevegetables.weebly.com; 2019-05-31;
- Wendy Dahl i in.; "Review of the health benefits of peas (Pisum sativum L.)"; researchgate.net; 2019-05-31;
- Runchana Rungruangmaitree, Wannee Jiraungkoorskul; "Pea, Pisum sativum, and Its Anticancer Activity"; ncbi.nlm.nih.gov; 2019-05-31;
- Nutrition and You; "Green peas nutrition facts"; nutrition-and-you.com; 2019-05-31;
- World Healthies Foods, The George Mateljan Foundation; "Green peas"; whfoods.com; 2019-05-31;



Po co tam cukier
Co to jest kilka SZALOTEK ? W przepisie … a pózniej szalotke podsmażamy na maśle … czy chodziło o CEBULE ? Oslo potrawy z grochu
Szalotka do mala czerwona zwykle czerwona cebulka……kilka szalotek
nie na temat,brak info o wlasciwosciach odzywczych
Ależ w artykule wszystko jest :) Wystarczy przejść na kolejne strony