Zupa z dyni idealna na jesienne chłody
Jest olbrzymia, pomarańczowa, a przede wszystkim zdrowa. Jak się okazuje dynia nie służy tylko do zamieniania jej w karocę dla kopciuszka. Idealnie sprawdza się w gotowaniu. A najlepiej smakuje w postaci pysznej, rozgrzewającej i pożywnej zupy.
Na początek trzeba coś wyjaśnić – dynia tak naprawdę nie jest warzywem ale… owocem. Dobroczynne właściwości dyni znane są od wielu lat i jeśli nauczymy się ją smakowicie przyrządzać w kuchni przyniesie nam nieocenione korzyści, ponieważ ma naprawdę sporo wartości odżywczych.
Skoro mamy jesień, to warto sięgnąć po zupę z dyni, która nie tylko rozgrzeje, ale i skutecznie nasyci.
Składniki:
- makaron nitki (1 paczka)
- dynia (ok. 1 ½ kg)
- cebula – 2 średnie szt.
- kapary z zalewy (1 łyżka)
- płatki chili (¼ łyżeczki)
- olej – 3 łyżki
- słodka śmietanka (100ml)
- woda
- sól do smaku
Przygotowanie:
Makaron musimy ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmaży na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą, tak, żeby przykryła ona dynię, dodajemy płatki chilli, sól do smaku i gotujemy do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy. Podawać z makaronem nitki.
Smacznego!
Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.






Uwielbiam dynię, na słodko i pikantnie, zwykle kroje jak arbuza, wycinam nasionka, miąższ zjadam jak arbuza na surowo, dziękuję za przepis, pozdrawiam serdecznie :)