SLOW FOOD. Idea ruchu Slow Food. Slow Food przepisy
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Żyj zdrowo, żyj według idei Slow Food

Żyj zdrowo, żyj według idei Slow Food

Fot. MSM Mońki
Fot. MSM Mońki

Kultura jedzenia większości z nas nie ma nic wspólnego ze zdrowym trybem życia. Jadamy na szybko, w mieście i zwykle w ruchu. A zdrowe jedzenie ma bezpośredni wpływ nie tylko na jakość naszego życia, ale i na nasze samopoczucie. Dziś, z namysłem powinniśmy wybierać każdy składnik przygotowywanego posiłku, nawet masło czy plasterek żółtego sera. Dzięki postępowaniu według idei „slow” nauczymy się celebrować posiłki i życie.

Żyjąc wolniej – żyjesz smaczniej

Sposobów i filozofii na życie jest wiele, jednak większość z nas podąża za stylem, który tworzą narzucone przez świat zasady. W efekcie żyjemy w społeczeństwie 24-godzinnym, zadaniowym. Zwykle wykonujemy wiele czynności w jednym momencie i ciągle poszukujemy rozmaitych doznań. Konsekwencje takiego stylu, którego źródło upatruje się w biznesie i pracy biurowej, rzutują na inne sfery naszego życia.

Przede wszystkim na zdrowie, bo tzw. „kultura fast food” jest dla człowieka niszcząca. Dziś wielu z nas jada nieregularnie, w biegu i lekkomyślnie. Bezwartościowe posiłki z barów lub gotowe dania z mikrofalówki to codzienność dla większości z nas. Są one przyczyną problemów z nadwagą i otyłością, mają wpływ na wzrost liczby osób cierpiących na choroby cywilizacyjne. Tymczasem można żyć inaczej – wolniej, czyli w myśl zasady „slow”.
 
Jedzenie to przyjemność

Idea Slow Food polega przede wszystkim na celebrowaniu i pielęgnowaniu smaków potraw oraz promowaniu regionalnej i naturalnej żywności. To styl życia, stojący w opozycji do „kultury fast food”, polegający m.in. na zdrowym odżywianiu się, przy jednakowym spożywaniu posiłków w spokoju i skupieniu. Slow Food proponuje, aby delektować się smakiem i zapachem, a tym samym czerpać przyjemność z jedzenia.

Żyjemy w czasach, gdzie dostęp do ogromnej ilości dóbr i produktów spożywczych jest nieograniczony, dlatego z tym większą starannością powinniśmy wybierać to, co jemy. Sięgając po naturalne produkty wrócimy do korzeni prawdziwego smaku, który pamiętają nasi dziadkowie. Warto również celebrować posiłki i delektować się nimi w rodzinnym gronie, ponieważ nic tak nie wzmacnia więzi jak wspólny obiad.

4.5/5 - (19 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!