Anglicy wyhodowali bekon
Ekologia.pl Wiadomości Ciekawostki przyrodnicze Anglicy wyhodowali bekon w laboratorium

Anglicy wyhodowali bekon w laboratorium

Brytyjscy naukowcy dołączyli do bezmięsnego wyścigu. Badacze z University of Bath wyhodowali w laboratorium bekon, który w przyszłości ma trafić na nasze stoły.

pixabay.com

pixabay.com


Naukowcom z University of Bath udało się wyhodować w laboratorium najprawdziwsze mięso, bez konieczności zabijania zwierząt. Mięso hodowlane, zwane także mięsem laboratoryjnym, zaczyna się od pobrania komórek, zazwyczaj poprzez biopsję, tak by zwierzę nie cierpiało. Te najbardziej żywotne komórki, umieszcza się w bioreaktorze i podaje się im odpowiednie składniki odżywcze, których potrzebują do wzrostu. W ten sposób powstaje tkanka mięśniowa przypominająca mięso.

W Bath eksperymentują z czymś całkowicie naturalnymtrawą. Hodują zwierzęce komórki na rusztowaniach z trawy. „Używamy trawy jako rusztowania, które pomaga komórkom rosnąć. To jadalne rusztowanie można włączyć do produktu końcowego”  ‒ mówi Scott Allan, student studiów podyplomowych na inżynierii chemicznej w Bath.

Inżynier chemik dr Marianne Ellis z University of Bath postrzega mięso hodowlane jako „alternatywne źródło białka, które w przyszłości wykarmi ludzkość”.
 
„W przyszłości wykonasz świni biopsję, wyizolujesz komórki macierzyste, wyhodujesz więcej komórek, a następnie umieścisz je w bioreaktorze, by się rozrosły ‒ mówi Nick Shorten z Aberystwyth University. „Dzięki temu dostajesz dużo bekonu, a świnia wciąż żyje i jest szczęśliwa” ‒ dodaje. Jeśli proces uda się odtworzyć na skalę przemysłową, miłośnicy mięsa będą mogli spożywać bekon bez wyrzutów sumienia.

Kiedy to nastąpi?

W przypadku boczku eksperci twierdzą, że wprowadzenie produktu na rynek zajmie lata. Do wyprodukowania jednego kawałka boczku potrzebnych jest miliony włókien mięśniowych.

Richard Parr jest dyrektorem zarządzającym w Europę The Good Food Institute, grupy non-profit, która promuje alternatywy dla produktów konwencjonalnego rolnictwa. Mówi, że mięso oparte na komórkach może potencjalnie wykorzystywać znacznie mniejsze ilości ziemi i wody i produkować mniej dwutlenku węgla. Oszczędzi to także  miliardy zwierząt przed ogromnym bólem i cierpieniem oraz pomoże w zwalczaniu oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe i zanieczyszczenia żywności.

„To także ogromna szansa komercyjna, którą firmy, uniwersytety i rządy powinny wspierać i inwestować” – przekonuje.

Jest całkiem sporo firm, które pracują nad substytutem mięsa. Produkty mięsne tworzone w laboratoriach nie są jeszcze w sprzedaży, choć amerykańska firma Just, powiedziała, że kawałki kurczaka wyhodowane z komórek pobranych od żywego zwierzęcia, niedługo będą dostępne w restauracjach. Mosa Meat z siedzibą w Maastricht, lider w branży handlowej, prawdopodobnie będzie pierwszym producentem mięsa hodowlanego dla konsumentów. Firma otrzymała od Google 1 mln euro na produkcję wołowiny na hamburgery, które do sprzedaży mają trafić w 2021 roku.

Ekologia.pl
Bibliografia
  1. https://www.bbc.com/news/science-environment-47611026; 2019-03-20;
4.9/5 - (10 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments