Dlaczego mięso pytona może wkrótce znaleźć się w naszym menu?
Ekologia.pl Wiadomości Ciekawostki przyrodnicze Mięso pytona może wkrótce znaleźć się w naszym menu! Skusisz się?

Mięso pytona może wkrótce znaleźć się w naszym menu! Skusisz się?

Wiemy, że dieta bogata w mięso nie jest dobra dla planety i naszego zdrowia, ale jak daleko posunąłbyś/posunęłabyś się, by przejść na bardziej zrównoważony sposób jedzenia? Co powiesz na zastąpienie obecnych opcji mięsem pytona?

Fot. Ken Griffiths/Shutterstock

Fot. Ken Griffiths/Shutterstock


W nowym badaniu przeprowadzonym przez międzynarodowy zespół naukowców sprawdzono opłacalność hodowli pytonów na skalę komercyjną w porównaniu z konwencjonalnymi zwierzętami hodowlanymi.

Wyniki były obiecujące: węże szybko rosły, nawet w okresach postu, i zwracały znaczną ilość mięsa pytona w stosunku do spożywanego pożywienia (w tym kurczaków i gryzoni). Węże można również karmić białkami odpadowymi z innych gałęzi przemysłu mięsnego.

Zdaniem naukowców, mięso węża ma jeszcze jedną poważną zaletę.

„Zdolność poszczących pytonów do regulowania procesów metabolicznych i utrzymywania dobrej kondycji organizmu zwiększa bezpieczeństwo żywnościowe w niestabilnych środowiskach, co sugeruje, że hodowla pytonów może stanowić elastyczną i skuteczną reakcję na globalny brak bezpieczeństwa żywnościowego” – napisali herpetolog Daniel Natusch z Macquarie University w Australii wraz ze współpracownikami w artykule opublikowanym na łamach Scientific Reports.

Zespół przyjrzał się dwóm gatunkom pytonów – Malayopython reticulatus i Python bivittatus – hodowanych na farmach w Tajlandii i Wietnamie przez 12 miesięcy, zanim zostały zabite.

Badacze uznali, że stosunek spożywanej przez pytony żywności do wyprodukowanego mięsa wyniósł 1,2 w porównaniu z 1,5 w przypadku łososia, 2,8 w przypadku drobiu, 6,0 w przypadku wieprzowiny i 10,0 w przypadku wołowiny.

Węże mogą pościć przez kilka miesięcy, nie tracąc przy tym na masie, co czyni je idealnymi do hodowli w warunkach, w których nie ma gwarancji zaopatrzenia w żywność i wodę.

„Te pytony mogą przeżyć bez wody prawie miesiąc. Mogą żyć dzięki wodzie, która o poranku osadza się na ich łuskach. Mogą wytrzymać bez jedzenia prawie rok” – powiedział Natusch.

„Nasze badania potwierdzają wcześniejsze prace, że hodowla pytonów w niewoli do celów handlu komercyjnego jest biologicznie i ekonomicznie wykonalna” – piszą naukowcy. Gady wymagają mniej wody, wytwarzają mniej gazów cieplarnianych, są bardziej odporne na ekstremalne warunki klimatyczne i nie przenoszą chorób takich jak ptasia grypa czy Covid-19 – przekonują naukowcy.

Istnieje kilka wyzwań związanych z  hodowlą węży. Ich karmienie jest pracochłonne, a nie dysponujemy jeszcze sprzętem na dużą skalę, aby móc je właściwie hodować. Co więcej, badanie nie uwzględnia jeszcze jednego czynnika – tego, jak faktycznie smakuje mięso węża.

„Wymagania biologiczne i hodowlane pytonów są słabo poznane” – piszą naukowcy. „W połączeniu z ogólnym strachem ludzi przed wężami, może upłynąć dużo czasu, zanim potencjał rolniczy pytonów zostanie wykorzystany w skali globalnej”.

Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie Scientific Reports.

Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
  1. Eden Gillespie; Let them eat snake: why python meat could soon be on the menu; https://www.theguardian.com/environment/2024/mar/14/let-them-eat-snake-why-python-meat-could-soon-be-on-the-menu; data dostępu: 15-03-2024;
4.7/5 - (19 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!