Nawozy zabójcami pszczół? Nowe badania ujawniają szokujące fakty!
Ekologia.pl Wiadomości Nawozy zabójcami pszczół? Nowe badania ujawniają szokujące fakty!

Nawozy zabójcami pszczół? Nowe badania ujawniają szokujące fakty!

Intensywne stosowanie nawozów chemicznych znacząco zmniejsza populację zapylaczy oraz różnorodność roślin kwitnących. Zespół naukowców z University of Sussex i Rothamsted Research odkrył, że nadmierne nawożenie prowadzi do poważnych zakłóceń w ekosystemach, co może mieć dalekosiężne konsekwencje dla środowiska i rolnictwa.

Nawozy zabijają pszczoły

Lifeonwhite/envato
Spis treści

Eksperyment Park Grass, prowadzony w Rothamsted Estate w Anglii od 1856 roku, jest najdłużej trwającym eksperymentem ekologicznym na świecie. Pierwotnie założony w celu analizy wpływu nawozów organicznych i nieorganicznych na plony, eksperyment ten szybko ujawnił ich negatywny wpływ na lokalne gatunki roślin. W ostatnich badaniach naukowcy skupili się na wpływie intensywnego nawożenia azotem (N), fosforem (P), potasem (K) i magnezem (Mg) na zapylacze i rośliny kwitnące.

Zaskakujące wyniki

Badania wykazały, że na obszarach nieobjętych nawożeniem liczba zapylaczy była o 95% wyższa niż na terenach intensywnie nawożonych. Pszczoły, jako kluczowi zapylacze, wykazywały aż 9,35 razy większą liczebność na działkach bez nawozów. Z kolei na terenach nawożonych dominowały inne owady, takie jak muchy i chrząszcze.

Negatywny wpływ nawozów był również widoczny w różnorodności roślin kwitnących. Tam, gdzie stosowano duże ilości nawozów, liczba gatunków roślin kwitnących spadła pięciokrotnie, co dodatkowo obniżyło populację zapylaczy.

Alternatywne strategie zarządzania glebą

Naukowcy zasugerowali alternatywne metody zarządzania gruntami, takie jak stosowanie wapna czy sadzenie roślin strączkowych wiążących azot. Wyniki pokazały, że działki z wapnem miały o 50% więcej zapylaczy, 70% większą różnorodność gatunkową zapylaczy, 15% więcej obfitości kwiatów i 68% większą liczbę gatunków roślin kwitnących.

Ekologiczne konsekwencje nadmiaru nawozów

Według badania, intensywne stosowanie nawozów prowadzi do eutrofizacji gleby, która zmienia ekosystemy i przyczynia się do utraty bioróżnorodności. Użytki zielone, stanowiące około 25% powierzchni Ziemi, generują przy tym około 1,4% globalnych emisji dwutlenku węgla. W Wielkiej Brytanii stosuje się średnio 100 kg nawozu na hektar użytków zielonych, co może prowadzić do znacznych spadków populacji zapylaczy, zwłaszcza rodzimych pszczół.

Wnioski i rekomendacje

Autorzy badania podkreślają, że redukcja stosowania nawozów może przyczynić się do poprawy bioróżnorodności, zdrowia gleby oraz zwiększenia odporności na ekstremalne warunki pogodowe. Kluczowe znaczenie mają dobrze zaprojektowane polityki rolne, które wspierają zrównoważone zarządzanie gruntami. Naukowcy zalecają ograniczenie nawożenia azotem oraz umiarkowane stosowanie fosforu, potasu i magnezu w połączeniu z wapnem, co pozwoli na zrównoważony rozwój ekosystemów.

„Wraz ze wzrostem ilości nawozów maleje liczba zapylaczy – to bezpośrednie powiązanie, którego nigdy wcześniej nie wykazano” – zauważa dr Nicholas Balfour, główny autor badania. „Efekty te mają drastyczne konsekwencje dla całego łańcucha pokarmowego.”

 

5/5 - (3 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments