TRUJĄCE JAJA ŚLIMAKA. Jaja ślimaka są niestrawne - trujące
Ekologia.pl Wiadomości Ciekawostki przyrodnicze Niestrawne jaja ślimaka. Dlaczego jaja Pomacea canaliculata nie nadają się do jedzenia?

Niestrawne jaja ślimaka. Dlaczego jaja Pomacea canaliculata nie nadają się do jedzenia?

Jaja ślimaka Pomacea canaliculata nie tylko są trujące, ale w dodatku trudno je strawić – informuje „New Scientist”.

Pochodzący z mokradeł Ameryki Południowej ślimak został zawleczony do południowo-wschodniej Azji i USA jako gatunek inwazyjny. Żyje pod wodą. Po trwającej od 12 do nawet 20 godzin kopulacji samica wypełza z wody na łodygę rośliny lub ścianę, by złożyć jaja.

Jaja są zwykle bezpiecznym i pożywnym pokarmem, toteż często są zjadane przez drapieżniki. Jednak Pomacea canaliculata ma na to sposoby. Choć jego jaja rzucają się w oczy ze względu na jaskrawą, czerwonoróżową barwę, nie nadają się do zjedzenia. Powleka je trujące białko nazywane PV 2, które uszkadza rdzeń kręgowy, a w dużych dawkach może być nawet śmiertelne.

Jak jednak wykazał zespół Horacio Herasa z argentyńskiego uniwersytetu La Plata, jest jeszcze jedna linia obrony. Jaskrawo zabarwione dzięki karotenoidom białko oworubina nie tylko chroni jaja przed wysychaniem i promieniowaniem ultrafioletowym, ale i jest inhibitorem proteinaz – blokuje aktywność enzymów trawiennych rozkładających białka.

Nic dziwnego, że ślimacze jaja jada od czasu do czasu tylko jeden gatunek mrówek ognistych.

Źródło: PAP – Nauka w Polsce
4.8/5 - (17 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments