Sobota 28.01.2017

Produkcja wołowiny zabójcza dla środowiska naturalnego

By Bolando (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia CommonsBy Bolando (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Hodowla bydła mięsnego obciąża środowisko 10 razy bardziej niż hodowla innych zwierząt gospodarskich. Do wytworzenia kilograma mięsa wołowego potrzeba 28 razy większej powierzchni i 11 razy więcej wody niż do produkcji drobiu, mięsa wieprzowego – wynika z badań zespołu prof. Gidona Eshela z Bard College w Nowym Jorku.



O tym, że wołowina ma znaczący wpływ na środowisko wiadomo już do dawna. Jednak jest to pierwsze badanie, które porównuje wpływ produkcji różnego rodzaju zwierząt hodowlanych (bydła, krów, mlecznych, drobiu) na środowisko.

„Mamy jasny obraz tego, w jaki sposób produkcja wołowiny, wieprzowiny, drobiu, nabiału i jajek wpływa na wykorzystanie gruntów, wody i emisję gazów cieplarnianych.” – powiedział BBC News główny autor badań, prof. Gidon Eshel z Bard College w Nowym Jorku. „Są to pierwsze tak szeroko zakrojone badania” – dodał.

Naukowcy wykorzystali dane z Departamentu Rolnictwa USA z lat 2000-2010, by oszacować ilość paszy potrzebnej do wykarmienia zwierząt hodowlanych. Badacze wzięli także pod uwagę emisję gazów cieplarnianych pochodzących z procesu trawienia i odchodów.

Bowiem przeżuwacze to chodzące fabryki metanu i amoniaku. Metan powstaje w organizmach przeżuwaczy podczas trawienia pokarmów bogatych w celulozę, a uchodzi wraz z czknięciami i wzdęciami. W rezultacie bydło mięsne – spośród wszystkich zwierząt hodowlanych – ma największy wpływ na środowisko.  Hodowla bydła wymaga 28 razy więcej ziemi, 11 razy więcej wody, wytwarza pięć razy więcej gazów cieplarnianych i sześć razy więcej azotu niż drób czy świnie. Ogólny ślad środowiskowy przy produkcji wołowiny jest bardzo duży i odpowiada za około 60 proc. szkodliwego wpływu na środowisko hodowli zwierząt.

Zmniejszenie produkcji wołowiny może mieć duży wpływ na środowisko – przekonują naukowcy. „W zasadzie eliminując wołowinę i zastępując ją innymi produktami, takimi jak jajka, można uzyskać taki sam efekt środowiskowy, jak przy diecie roślinnej.” – powiedział prof. Gidon Eshel.

„Hodowla bydła mięsnego jest mało wydajna, a pochłania ogromne ilości zasobów i energii” –zwraca uwagę prof. Mark Sutton, z Centre for Ecology and Hydrology.

Naukowcy mają nadzieję, że wyniki badań wpłyną na prawodawstwo dotyczące tej kwestii. Badacze liczą także, iż zadziałają również na świadomość konsumentów.
Źródło: BBC: Beef environment cost 10 times that of other livestock
Moim zdaniem
Byłbyś/byłabyś w stanie zrezygnować z jedzenia wołowiny, by chronić środowisko?
Ocena (3.8) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy