Duńskie mięso chroni las deszczowy?
Ekologia.pl Wiadomości Wpływ człowieka na środowisko Duńskie mięso chroni las deszczowy?

Duńskie mięso chroni las deszczowy?

Rząd duński rekomenduje konsumentom zmniejszenie spożycia mięsa, co w efekcie ma ograniczyć emisję gazów cieplarnianych.

Fot. sxc.hu

Fot. sxc.hu

Według rządowego komunikatu, produkcja mięsa ma największy wpływ na klimat właśnie ze względu na emisję gazów cieplarnianych. W szczególności dotyczy to produkcji wołowiny, która ma kilkakrotnie większy wpływ na klimat niż produkcja wieprzowiny czy mięsa drobiowego. Jednakże specjaliści zajmujący się analizą rynków obliczyli, że spadek popytu na mięso o 1% spowoduje zmniejszenie cen uzyskiwanych przez producentów o 5-6%. Spadek cen wieprzowiny o 5% będzie kosztować rolników 120,94 mln euro.

Specjaliści twierdzą też, że podróże Duńczyków mają większy wpływ na środowisko niż produkcja spożywanego przez nich mięsa – wakacyjna podróż do Tajlandii jest źródłem emisji większej ilości dwutlenku węgla niż produkcja 5 tys. kotletów wieprzowych. Jednocześnie trzeba realnie i całościowo patrzyć na problem popularyzacji produkcji ekologicznej. Naukowcy szacują, że szerokie jej wprowadzenie może ograniczyć o 30-40% uzyskiwane plony. Danii zabraknie natomiast około 100 tys. ha aby wyprodukować odpowiednią ilość żywności. Trzeba będzie importować np. soję z Ameryki Południowej, a zwiększenie jej produkcji w tym regionie może spowodować, że nasili się proceder nielegalnego wyrębu lasów.

Ekologia.pl
Bibliografia
  1. Ministerstwo Rolnictwa na podst. Agra Europe;
4.7/5 - (12 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments