Duńskie mięso chroni las deszczowy?
Rząd duński rekomenduje konsumentom zmniejszenie spożycia mięsa, co w efekcie ma ograniczyć emisję gazów cieplarnianych.
Według rządowego komunikatu, produkcja mięsa ma największy wpływ na klimat właśnie ze względu na emisję gazów cieplarnianych. W szczególności dotyczy to produkcji wołowiny, która ma kilkakrotnie większy wpływ na klimat niż produkcja wieprzowiny czy mięsa drobiowego. Jednakże specjaliści zajmujący się analizą rynków obliczyli, że spadek popytu na mięso o 1% spowoduje zmniejszenie cen uzyskiwanych przez producentów o 5-6%. Spadek cen wieprzowiny o 5% będzie kosztować rolników 120,94 mln euro.
Specjaliści twierdzą też, że podróże Duńczyków mają większy wpływ na środowisko niż produkcja spożywanego przez nich mięsa – wakacyjna podróż do Tajlandii jest źródłem emisji większej ilości dwutlenku węgla niż produkcja 5 tys. kotletów wieprzowych. Jednocześnie trzeba realnie i całościowo patrzyć na problem popularyzacji produkcji ekologicznej. Naukowcy szacują, że szerokie jej wprowadzenie może ograniczyć o 30-40% uzyskiwane plony. Danii zabraknie natomiast około 100 tys. ha aby wyprodukować odpowiednią ilość żywności. Trzeba będzie importować np. soję z Ameryki Południowej, a zwiększenie jej produkcji w tym regionie może spowodować, że nasili się proceder nielegalnego wyrębu lasów.
Ekologia.pl
Bibliografia
- Ministerstwo Rolnictwa na podst. Agra Europe;
Subscribe
0 komentarzy
Zobacz najnowsze artykuły
Przyroda
Medycyna rodzinna
Ekologiczna żywność
Pierwiastki
Witaminy i suplementy
Aromaterapia