Genetycznie modyfikowana kukurydza jest rakotwórcza?
Ekologia.pl Wiadomości Świat Genetycznie modyfikowana kukurydza jest rakotwórcza?

Genetycznie modyfikowana kukurydza jest rakotwórcza?

Francuscy naukowcy z uniwersytetu w Caen opublikowali badania, z których wynika, że gryzonie, które przez dwa lata były karmione modyfikowaną genetycznie kukurydzą NK 603, chorowały na nowotwory i umierały przedwcześnie – donosi agencja Reuters.

Przez całe swoje życie szczury otrzymywały wraz z pożywieniem kukurydzę typu NK 603 amerykańskiej firmy Monsanto, która jest odporna na glifosat, czyli herbicyd Roundup – donosi Reuters. Gryzoniom podawano także wodę ze śladowymi ilościami środka chwastobójczego Roundup. W wyniku takiej „diety” 50 proc. samców i 70 proc. samic szczurów żyło krócej w porównaniu z 20 proc i 30 proc. gryzoni z grupy kontrolnej. Główny autor badań, Dr Gilles-Eric Seralini powiedział, że laboratoryjne szczury karmione kukurydzą GMO chorowały na raka oraz miały poważne uszkodzenia wątroby i nerek. Dodatkowo zauważono, że guzy u szczurów karmionych GMO były od dwóch do trzech razy większe niż u osobników z grupy kontrolnej.

Co istotne, większość guzów można było wykryć dopiero po 18 miesiącach, co – zdaniem naukowców – świadczy o tym, że skutki spożywania GMO mogą zostać wykryte tylko w wyniku długoterminowych badaniach żywieniowych.

Dr Michael Antoniou, biolog molekularny w Królewskim Kolegium w Londynie i członek rady naukowej w instytucie  CRIIGEN (Committee for Research and Independent Information on Genetic Engineering) powiedział, że badanie wykazało „nadzwyczajną liczbę złośliwych guzów, które bardzo szybko się rozwijały, zwłaszcza u samic”. „To jest dobry wskaźnik, który pokazuje, jak spożywanie genetycznie modyfikowanej kukurydzy i herbicydów wpływa na zdrowie człowieka” – dodał.

Badania te kwestionują jednak inni fachowcy, którzy twierdzą, że testy zostały przeprowadzone na zbyt małej grupie zwierząt. „W mojej opinii, metody, statystyki i raporty z tych badań nie spełniają standardów naukowych. Szczerze mówiąc, jestem zaskoczony, że badania zostały przyjęte do publikacji” – powiedział, profesor David Spiegelhalter z Zakładu Biostatystyki Medycznego Instytutu Badawczego w Cambridge.

Odporna na środki chwastobójcze kukurydza NK 603 od lat jest importowana do krajów UE,w tym do Polski i przetwarzana na karmę dla zwierząt oraz popularne produkty spożywcze (płatki śniadaniowe czy tortille kukurydziane)

Wyniki badań zostały opublikowane na łamach „Food and Chemical Toxicology”.

Ekologia.pl, źródło: Reuters

4.6/5 - (13 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Chodzi o kukurydzę NK 603, a nie NK 630 (chochlik drukarski w przedostatnim paragrafie).

Z pozdrowieniami i najlepszymi życzeniami

Bionica

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!