Holandia rezygnuje z kurczaków z ferm przemysłowych
Trzy największe sieci sklepów w Holandii –Albert Heijn, Lidl oraz Jumbo poinformowały, że przestaną sprzedawać kurczaki pochodzących z ferm przemysłowych. Do podobnych planów przymierzają się także mniejsze sieci.
Dzięki decyzji trzech największych sieci sklepów, połowa wszystkich kurczaków sprzedawanych w Holandii będzie pochodziła z gospodarstw, gdzie zwierzęta żyją w zdecydowanie lepszych warunkach niż na fermach przemysłowych.
Dzięki decyzji trzech największych sieci sklepów, połowa wszystkich kurczaków sprzedawanych w Holandii będzie pochodziła z gospodarstw, gdzie zwierzęta żyją w zdecydowanie lepszych warunkach niż na fermach przemysłowych.
To odpowiedź koncernów na apele konsumentów i organizacji walczących o prawa zwierząt. Konsumenci zwracają coraz większą uwagę na to co kupują, co skłania firmy do zmiany swojego nastawienia.
Czym są przemysłowe fermy kurczaków? Żyją przeciętnie 6 tygodni w otwartych halach, wraz z 50 tysiącami innych osobników. Zwierzęta karmione są wysokoenergetyczną paszą, żeby jak najszybciej przybrały na wadze. Mięśnie rosną tak szybko, że inne części ciała nie nadążają z rozwojem – ich serca nie wytrzymują i wiele kurcząt umiera, a ich nogi załamują się pod ciężarem przerośniętych ciał. Powszechnym zjawiskiem jest także faszerowanie zwierząt antybiotykami, które mają zapobiec ewentualnej epidemii, mimo że jest to zabronione na terenie UE.
Ekologia.pl: https://www.ciwf.pl
Zobacz najnowsze artykuły
Ciekawostki przyrodnicze
Zabiegi lecznicze
Od 30 lat hoduję kurczaki w ilości 30tyś. na 1 cykl.Cała moja rodzina żywi się tylko mięsem drobiowym.Nie chorujemy,moje dzieci(syn i dwie córki) są już dorosłe mają swoje rodzinny .Starsza córka nie dawno urodziła zdrowego syna.Nigdy nie dawaliśmy kurczakom antybiotyków bez potrzeby.Jak się przestrzega dobrostanu zwierząt i wszelkich karencji to mięso jest zdrowe i smaczne.
Buhaha, jakie brednie. O „profesjonalizmie” pismaka świadczy ostatni akapit. Szanowny Panie – kurczęta na fermach przemysłowych są hodowane 32-39 dni. Nie są również trzymane w zagrodzie. Wiem o tym doskonale, znam wszystkie normy, wymagania, kontrole bo pracuję w tej branży od ponad 10 lat.
Dla pełni obrazu – tak, w Holandii wprowadza się taki drób, a kg takiej tuszki kosztuje ok. 16€. Jeśli Was stać na takie mięso to proszę bardzo, ale nie zakazujcie innym kupowania – jeśli jest popyt to powinna mieć miejsce produkcja.
„Jeśli chcę jeść mięso drobiowe z kurcząt fermowych to moja sprawa.” Równie dobrze możesz napisać: jeśli chcę zatłuc swojego psa pałą, to moja sprawa. Oby jak najmniej takich „ludzi” bez odrobiny empatii. Że nie wspomnę o zdrowym rozsądku i instynkcie samozachowawczym, który powinien zadziałać na wieść, że omawiane jedzenie to syf. Zgroza.
Łatwo kogos oskarzyc… udowodnij ze jedzenie drobiu powoduje raka…. pisanie takich komentarzy powinno być prawnie zabronione…
Czym sa te brudne zyski? Fermy sa kontrolowane. .. nikt nie stosuje antybiotyków zapobiegawczo . To karalne. Ale łatwo jest powtarzać mity, ,mam nadzieje ze ktos autora tego belkotu pociągnie do odpowiedzialności. …
Prawidłowo nie moralni ludzie nie powinni hodować zwierzęta w koszmarnych warunkach jak to ma miejsce w Polsce to hodowle przemysłowe dla brudnych zysków kilkunastu debili którzy czerpią zyski z okrucieństwa i przy okazji oszukując i faszerując zwierzęta dla zysków i setki ludzi umiera z powodu raka.
Jeśli chcę jeść mięso drobiowe z kurcząt fermowych to moja sprawa. Czy miała Pani kiedykolwiek do czynienia z taką fermą, poza oglądaniem reportaży w tv oczywiście? Śmiem wątpić. Czym są wartości pozytywne mięsa, bo o takich parametrach oceny jeszcze nie słyszałem. W czym mięso z kurcząt które „żyją w zdecydowanie lepszych warunkach” jest lepsze – proszę o wyjaśnienie, bo o tym nie wspomniano. Co to znaczy „zdecydowanie lepsze warunki”? To tylko ogólnik – czy zagęszczenie będzie mniejsze o 10%, 20% a może 50%? Czy będzie dostęp do światła dziennego? Czy będzie dostęp do wybiegu, jeśli tak to jaka powierzchnia będzie przypadała na 1 kurczaka? Jaja będzie dostępność…
Po co jeść mięso takiego kurczaka z koszmarnej hodowli za psie pieniądze skoro nie ma żadnych wartości pozytywnych dla człowieka? Może jeść rzadziej droższe ale zdrowsze?