W Chinach zidentyfikowano nowy szczep świńskiej grypy o „potencjale pandemii”
Naukowcy z Chin odkryli nowy rodzaj świńskiej grypy, który może wywołać pandemię ‒ wynika z badań opublikowanych w poniedziałek w amerykańskim czasopiśmie naukowym PNAS. Szczep G4 zainfekował już 10% pracowników przemysłu mięsnego w Chinach, ale nie ma jeszcze dowodów na to, że może się przenosić z człowieka na człowieka.
W latach 2011-2018 naukowcy pobrali 30 000 wymazów z nosa od świń w rzeźniach w 10 chińskich prowincjach i szpitalu weterynaryjnym, co pozwoliło im wyizolować 179 wirusów świńskiej grypy.
Większość była z nowego rodzaju, który od 2016 roku jest obserwowany wśród świń.
Następnie naukowcy przeprowadzili różne eksperymenty, głównie na fretkach, które są szeroko stosowane w badaniach nad grypą, ponieważ doświadczają podobnych objawów jak u ludzie – głównie gorączki, kaszlu i kataru.
Zaobserwowano, że G4 jest wysoce zakaźny, replikuje się w ludzkich komórkach i powoduje poważniejsze objawy u fretek niż inne wirusy. Testy wykazały również, że jakakolwiek odporność ludzi na grypę sezonową nie zapewnia ochrony przed G4.
Osoby pracujące z trzodą chlewną lub osoby pracujące ze zwierzętami hodowlanymi i zajmujące się mięsem wykazały dowody obecności tego wirusa we krwi.
W związku z tym wirus przeszedł już ze zwierząt na ludzi, ale nie ma jeszcze dowodów na to, że można go przenieść z człowieka na człowieka.
„Niepokojące jest to, że zakażenie wirusem G4 przez człowieka spowoduje dalszą adaptację i zwiększy ryzyko ludzkiej pandemii” ‒ napisali naukowcy.
Autorzy wezwali do podjęcia pilnych działań w celu monitorowania osób pracujących ze świniami.
„To badanie przypomina nam, że jesteśmy narażeni na nowe patogeny odzwierzęce i że zwierzęta hodowlane, z którymi ludzie mają większy kontakt niż z dziką przyrodą, mogą działać jako źródło grożnych wirusów pandemicznych” ‒ powiedział James Wood, kierownik wydziału medycyny weterynaryjnej na uniwersytecie w Cambridge.
Świnie są jednym z najważniejszych nosicieli nowych wirusów, które mogą mutować w ich ciele i tworzyć bardziej śmiercionośne i zakaźne patogeny. Są to też jedyne znane gatunki ssaków, które są podatne zarówno na ptasie, jak i ludzkie wirusy grypy, ponieważ mają w organizmie receptory dla obu rodzajów wirusów.
- https://www.theguardian.com/world/2020/jun/30/new-swine-flu-with-pandemic-potential-identified-by-china-researchers; 2020-06-30;