To jedzenie szkodzi jak papierosy! Eksperci domagają się ostrzeżeń na opakowaniach
Ultraprzetworzoną żywność należy traktować jak papierosy – jako zagrażające życiu produkty wytwarzane przez żądne zysku korporacje – mówi prof. Carlos Monteiro z Uniwersytetu w São Paulo.
Ekspert ds. zdrowia stwierdził, że żywność „ultra przetworzona” (UPF – ultra-processed foods) powinna zostać obciążona „wysokimi podatkami” i zasugerował, aby dochody z tego tytułu były wykorzystywane na dotowanie świeżych produktów.
Podczas Międzynarodowego Kongresu na temat Otyłości, który odbędzie się w tym tygodniu, profesor zwróci uwagę na rosnące zagrożenie, jakie stanowią UPF dla dzieci i dorosłych.
„UPF zwiększa swój udział i dominację w globalnej diecie, pomimo ryzyka, jakie stanowi dla zdrowia – powiedział Monteiro Guardianowi.
„UPF wypiera na całym świecie zdrowszą, mniej przetworzoną żywność, a także powoduje pogorszenie jakości diety ze względu na ich kilka szkodliwych cech. Łącznie te produkty powodują pandemię otyłości i innych chorób przewlekłych związanych z dietą, takich jak cukrzyca“.– dodał.
W Wielkiej Brytanii i USA ponad połowa przeciętnej diety składa się obecnie z ultraprzetworzonej żywności. Dla niektórych, szczególnie osób młodszych, biedniejszych lub pochodzących z obszarów o niekorzystnej sytuacji, typowa jest dieta zawierająca aż 80% UPF!
W lutym największy tego rodzaju przegląd na świecie wykazał, że UPF jest bezpośrednio powiązana z 32 szkodliwymi skutkami dla zdrowia, w tym wyższym ryzykiem chorób serca, raka, cukrzycy typu 2, niekorzystnym wpływem na zdrowie psychiczne i przedwczesną śmiercią.
Monteiro powiedział Guardianowi, że jest bardzo zaniepokojony wpływem UPF na zdrowie ludzkie, że badania i przeglądy nie są już wystarczające, aby ostrzec społeczeństwo przed zagrożeniami dla zdrowia.
„Potrzebne są kampanie na rzecz zdrowia publicznego, takie jak te przeciwko paleniu papierosów, aby ograniczyć zagrożenia związane z UPF. Takie kampanie obejmowałyby zagrożenia dla zdrowia wynikające ze spożycia UPF. (…) Reklamy UPF również powinny zostać zakazane lub surowo ograniczone, a ostrzeżenia na przodzie opakowania powinny być podobne do tych stosowanych na paczkach papierosów”.
„Należy zakazać sprzedaży UPF w szkołach i placówkach służby zdrowia oraz wprowadzić wysokie opodatkowanie UPF, a generowane dochody przeznaczać na dotowanie świeżej żywności”. – powiedział na łamach Guardianowi.
Naukowiec porównuje UPF i firmy tytoniowe. „Zarówno tytoń, jak i UPF powodują wiele poważnych chorób i przedwczesną śmiertelność; są produkowane przez ponadnarodowe korporacje, które inwestują ogromne zyski uzyskiwane dzięki swoim atrakcyjnym/uzależniającym produktom w agresywne strategie marketingowe i lobbowanie przeciwko przepisom; i oba są patogenne (niebezpieczne) z założenia, więc zmiana składu nie jest rozwiązaniem”.
Dr Hilda Mulrooney z działu żywienia i zdrowia na London Metropolitan University, stwierdziła, że porównanie UPF z tytoniem jest „bardzo uproszczone”. „Nie ma czegoś takiego jak bezpieczny papieros, nawet z drugiej ręki, więc zakazanie ich jest stosunkowo proste, ponieważ uzasadnienie zdrowotne jest bardzo jasne. Potrzebujemy jednak szeregu składników odżywczych, w tym tłuszczu, cukru i soli, które pełnią w żywności wiele funkcji – strukturalne, związane z okresem przydatności do spożycia. „Nie jest tak łatwo przeformułować niektóre klasy żywności, aby je ograniczyć, i nie są one tym samym, co tytoń, ponieważ potrzebujemy żywności – tylko nie w ilościach, które spożywa większość z nas”.
Ekologia.pl (JSz)
- Andrew Gregory; "Ultra-processed foods need tobacco-style warnings, says scientist "; https://www.theguardian.com/global/article/2024/jun/27/ultra-processed-foods-need-tobacco-style-warnings-says-scientist; 27-06-202;




