Wielka Brytania zacznie w tym roku karmić zwierzęta domowe mięsem wyhodowanym w laboratorium
Karma dla zwierząt domowych wyhodowana w laboratorium ma trafić na sklepowe półki. Wielka Brytania jest obecnie pierwszym krajem europejskim, który dał zielone światło dla sprzedaży mięsa hodowanego w laboratoriach, ale pierwszymi królikami doświadczalnymi są zwierzęta domowe, a nie ludzie.
Brytyjska Agencja Zdrowia Zwierząt i Roślin oraz Departament Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich udzieliły londyńskiemu startupowi Meatly zgody regulacyjnej na produkcję laboratoryjnej karmy dla zwierząt domowych.
Produktem Meatly jest kurczak hodowlany. Jego produkcja polega na pobraniu małej próbki z jaja kurzego, hodowaniu jej w laboratorium z witaminami i aminokwasami, a następnie hodowaniu komórek w pojemniku podobnym do tego, w którym fermentuje się piwo. Rezultatem jest pasta przypominająca pasztet.
Zakład produkcyjny Meatly został zatwierdzony przez rząd do produkcji kurczaków hodowlanych i planuje wprowadzić na rynek w tym roku pierwsze próbki dostępnej na rynku karmy dla zwierząt domowych. Firma twierdzi, że następnie skoncentruje się na redukcji kosztów i rozpoczęciu skalowania produkcji, aby w ciągu najbliższych trzech lat osiągnąć wielkość przemysłową. Obniżki kosztów można dokonać poprzez zmieszanie mięsa z warzywami, tak jak ma to miejsce w przypadku innej karmy dla zwierząt domowych zawierającej kosztowne produkty pochodzenia zwierzęcego.
Poprzedni rząd Wielkiej Brytanii rozważał możliwość przyspieszenia zatwierdzania mięsa hodowlanego do spożycia przez ludzi. Agencja ds. Standardów Żywności stwierdziła, że próbuje znaleźć sposób na ominięcie długiego procesu regulowania produktu spożywczego i wprowadzania go na rynek, co rząd konserwatystów uznał jako „korzyść z brexitu”.
Linus Pardoe, menedżer ds. polityki Wielkiej Brytanii w Good Food Institute Europe, powiedział: „Wielka Brytania jest światowym liderem w rozwoju mięsa hodowlanego, a zatwierdzenie karmy dla zwierząt hodowlanych jest ważnym kamieniem milowym. Podkreśla potencjał nowych innowacji, które mogą pomóc w zmniejszeniu negatywnych skutków intensywnej hodowli zwierząt.
„Pierwsze brytyjskie wnioski dotyczące mięsa hodowlanego produkowanego dla ludzi są nadal rozpatrywane przez Agencję ds. Standardów Żywności. Jeśli mamy w pełni wykorzystać potencjalne korzyści płynące z mięsa hodowlanego – od zwiększenia bezpieczeństwa żywnościowego po wspieranie rozwoju rolnictwa regeneracyjnego – rząd musi zainwestować w badania i infrastrukturę niezbędną do uczynienia go pysznym, niedrogim i dostępnym dla ludzi w całej Wielkiej Brytanii. ”
Singapur i Izrael zatwierdziły już mięso z laboratorium do spożycia przez ludzi. Jednak w USA stany Floryda i Alabama zakazały produkcji mięsa w laboratorium, a politycy uważają, że produkty te zagrażają hodowcom bydła.
Ekologia.pl (JSz)





