Gwiazdosz frędzelkowany (Geastrum fimbriatum)
Wstęp
Gwiazdosz frędzelkowany jest grzybem niejadalnym. Był gatunkiem zagrożonym, jednak od roku 2014 nie znajduje się już na liście gatunków chronionych. Nie jest gatunkiem pospolitym.
Sezon
Rośnie w sezonie od maja do listopada. Występuje w formie pojedynczej lub w grupach.
Występowanie
Gwiazdosz frędzelkowaty występuje w lasach iglastych, liściastych i mieszanych.
Wygląd
Owocniki gwiazdosza frędzelkowanego mają kulisty lub spłaszczony kształt. U dojrzałych owocników pęknięciu ulega zewnętrzna warstwa, która dzieli się na trójkątne ramiona odchylające się w dół. Ramiona przypominają gwiazdę lub kielich. Warstwa zewnętrzna na początku jest mięsista, później twarda i gładka. Ma barwę białoochrową, później beżową, jasnobrązową a czasami brązową. Rozwinięty owocnik osiąga średnicę od 10 do 80 mm. Wnętrze owocnika ma barwę białoochrową, później beżową, jasnoorzechową, brązowoszarą. Osiąga średnicę od 4 do 25 mm. Warstwa na szczycie posiada płaski, frędzelkowaty otwór – perystom, który jest ujściem dla zarodników.
Zarodniki mają kulisty kształt i są delikatnie brodawkowate. Wysyp koloru jasnobrązowego.
Właściwości
Gwiazdosz frędzelkowaty jest grzybem niejadalnym.
Zastosowanie
Nie ma zastosowania w kuchni, ponieważ wnętrze grzyb jest ciągliwe i szybko rozpada się na pylistą masę.
![Gwiazdosz frędzelkowany. By Andreas Kunze (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/2007-10-13-geastrum-fimbriatum.jpg)