Trzęsak pomarańczowożółty (Tremella mesenterica)

Nazywany/a też: trzęsak pomarańczowy, trzęsak złotożółty, galaretowiec kruszkowy, galaretowiec pospolity, kisielec pomarańczowy, móżdżak kruszkowy, trzęsidło pomarańczowe

Tagi: jadalne
Trzęsak pomarańczowożółty jest grzybem jadalnym, ale niezbyt smacznym. W Polsce występuje pospolicie.
 
  1. Sezon
  2. Występowanie
  3. Wygląd
  4. Właściwości
  5. Zastosowanie
  6. Systematyka
  7. Galeria zdjęć

Sezon

Rośnie przez cały rok, najczęściej znaleźć go można wiosną, późną jesienią i zimą.

Czy wiesz, że...
  • Trzęsaka pomarańczożółtego można pomylić ze łzawnikiem złocistozarodnikowym, a także z trzęsakiem listkowatym.
  • Badając ten grzyb pod mikroskopem można zauważyć kuliste lub jajowate podstawki w hymenium, które podzielone są na dwie lub cztery komórki. Z komórek wyrastają sterygmy z zarodnikami podstawkowymi.
  • Grzyby z rzędu trzęsakowców mają bardzo różne owocniki. Po nasiąknięciu wodą pęcznieją, natomiast po wyschnięciu kurczą się i tworzą bezkształtną masę lub skorupkę, która przyrasta do podłoża.

Występowanie

Pasożyt, rośnie na opadłych gałęziach drzew liściastych – najczęściej na dębach, bukach, jesionach, grabach. Występuje na wszystkich kontynentach na świecie, z wyłączeniem Antarktydy. Rośnie również na wielu wyspach na świecie.

Wygląd

Owocnik ma średnicę od 1 do 5 cm. Jest kulistawy, mózgowato pofałdowany. Ma barwę żółtozłotą lub pomarańczową. Starzejące się okazy blakną i częściowo rozpływają. Konidiospory – mniejsze od zarodników podstawkowych wytwarzane są na powierzchni młodych owocników. Szeroko przyrasta do gałęzi, przebija się przez pęknięcia w korze podłoża, na którym rośnie.

Miąższ ma barwę żółtawą. Świeży ma galaretowatą konsystencję, natomiast po zaschnięciu staje się twardy. Zapach nieznaczny, lekko owocowy. U starszych okazów rozpływa się i tworzy bezkształtną masę.
Zarodniki jajowato-kuliste, bezbarwne. Wysyp zarodników biały nieamyloidalny.

Właściwości

Trzęsak pomarańczowy jest grzybem jadalnym.

Zastosowanie

Ze względu na słaby smak i zapach oraz galaretowatą, nieprzyjemną konsystencję uważany jest za grzyb o małym znaczeniu kulinarnym i jest rzadko wykorzystywany w kuchni. Niektóre źródła podają nawet, że jest grzybem niejadalnym.

Okres zbiorów

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Tremella mesenterica. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons Tremella mesenterica. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Tremella mesenterica. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia CommonsTrzęsak pomarańczowożółty. By Jean-Jacques MILAN 16:29, 11 July 2005 (UTC) (Own work) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
Trzęsak pomarańczowożółty. By This image was created by user Dan Molter (shroomydan) at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here. [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź