Agrest owoc (Ribesgrossularia Fructus)

Gooseberries" autorstwa Pavel Leman - Praca własna. Licencja CC BY-SA 3.0 na podstawie Wikimedia Commons
Agrest to roślina, która pochodzi z Europy, Afryki oraz Azji. Pierwsze wzmianki na temat agrestu datuje się na wiek XVI, to właśnie wtedy krzew ten został opisany dokładnie na kartach księgi traktującej o botanice, której autorem był J. Reullius. W XVIII wieku agrest opisano już jako roślinę hodowlaną, którą hodowało się w ogrodach w Anglii oraz we Francji.

  1. Występowanie
  2. Wygląd
  3. Zbiór
  4. Właściwości lecznicze
  5. Praktyczne zastosowanie
  6. Systematyka
  7. Galeria zdjęć

Występowanie

Agrest w dzikiej formie występuje w Europie, Azji, Afryce, Ameryce Południowej oraz Północnej, a także na Kaukazie.

Czy wiesz, że...

Agrest używany jest na szeroką skalę w przemyśle spożywczym, produkuje się z niego m.in. dżemy, soki, sosy, galaretki.

Kwaśny, cierpki smak agrestu doskonale współgra z daniami mięsnymi.

Owoce agrestu są mało kaloryczne – 100 g to zaledwie 44 kcal.

Wygląd

Agrest to krzew osiągający maksymalną wysokości do 1,5 m. Liście na brzegach są lekko karbowane. Owoce agrestu w zależności od odmiany, mogą mieć kolor żółty, zielony lub czerwony. Skórka owoców często pokryta jest delikatnym meszkiem.

Zbiór

W zależności od hodowanej odmiany oraz wykorzystania zbiorów owoce agrestu zbiera się w przedziale od połowy czerwca do początku sierpnia.
 

Właściwości lecznicze

Owoce agrestu posiadają doskonałe właściwości zdrowotne. Agrest jest bogaty w witaminę C, E, A, B1,P, a także składniki mineralne takie jak potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, miedź, molibden czy siarkę. Agrest zawiera w sobie również kwasy organiczne – cytrynowy, winny i jabłkowy. Owoce są bogate w pektyny, czyli mieszaninę węglowodanów, która występuje w wielu roślinach. Mieszanina ta ma właściwości żelujące, dlatego jest wykorzystywana na szeroką skalę w przemyśle spożywczym. Co więcej, pektyny charakteryzują się również świetnymi właściwościami zdrowotnymi, mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwzawałowe, obniżają poziom stężenia cholesterolu we krwi, pomagają w biegunkach i zaparciach, korzystnie wpływają na działanie jelit, regulują poziom cukru we krwi.

Agrest zalecany jest na wiele schorzeń, a nawet bardziej poważnych dolegliwości. Owoce agrestu są pomocne w leczeniu dny moczanowej oraz wielu chorób reumatycznych. Osoby uskarżające się na problemy z wypróżnianiem – biegunki lub zaparcia, powinny regularnie spożywać agrest, zarówno w postaci owoców, jak i przyrządzonych z nich soków. Agrest polecany jest osobom cierpiącym na choroby wątroby oraz pęcherzyka żółciowego, ponieważ ma on właściwości żółciopędne. Sok z agrestu ma doskonałe działanie kojące, dlatego często zalecany jest w medycynie naturalnej do leczenia zapaleń jamy ustnej, anginy, a także owrzodzeń czy nawet bólu gardła. Agrest powinien na stałe zostać wpisany do diety osób obciążonych chorobami kardiologicznymi - doskonale sprawdza się bowiem w profilaktyce chorób układu krążenia. Działa przeciwmiażdżycowo, obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Agrest polecany jest również do leczenia anemii, gdyż zawiera w sobie żelazo, a przy tym wit. C, która odpowiada za lepsze przyswajanie tego pierwiastka. Świetnie sprawdza się również w przypadku dzieci niejadków lub starszych osób, ponieważ pobudza apetyt. Owoc ten to również świetny dodatek w diecie wszystkich osób, które chcą dbać o atrakcyjny wygląd, agrest działa bowiem oczyszczająco i dlatego zalecany jest podczas diet odchudzających, a ponadto dzięki zawartym w nim witaminom oraz mikroelementom, doskonale wpływa na skórę, wygładzając i odmładzając ją.

Praktyczne zastosowanie

Przeziębienie i ból gardła
Składniki:
- Owoce agrestu
- Miód
- Woda

Zmielić agrest w blenderze, dodać odrobinę wody, jeżeli jest to konieczne. Do powstałego soku dodać miód. Dodatkowo można również płukać gardło samym sokiem z agrestu w celu uśmierzenia bólu gardła.

Oczyszczenie organizmu, odchudzanie, lepszy metabolizm
Przygotowany wcześniej sok z owoców agrestu zmieszać z wodą w proporcji 1:2. Spożywać codziennie.
Agrest owoc Gooseberries" autorstwa Pavel Leman - Praca własna. Licencja CC BY-SA 3.0 na podstawie Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Agrest owoc
Atlas ziół - indeks nazw polskich
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy