Edredon zwyczajny (Somateria mollissima)

Nazywany/a też: edredon, kaczka edredonowa, kaczka islandzka, miękkopiór

  1. Wstęp
  2. Wygląd
  3. Występowanie
  4. Biotop
  5. Lęgi
  6. Pokarm
  7. Systematyka
  8. Galeria zdjęć

Wstęp

Edredon zwyczajny to ptak bardzo charakterystyczny, większy od kaczki krzyżówki. W kraju wyprowadza lęgi sporadycznie. Nieliczne regularnie przylatują oraz na zimowiskach. Uderzenia szerokich skrzydeł są wolne. Towarzyski, tworzy duże stada.

Wygląd

Tęczówka oczna ciemna. Dziób jest jasny, masywny, wypukły, z jaśniejszym wykrzywionym końcem. Czoło łagodnie łączy się z dziobem. Głowa duża. Szyja krótka. Sterówki czarne. Nogi zielonożółte (samiec) lub szarozielone (samica). Dymorfizm płciowy dobrze widoczny. Samce w okresie godowym są czarno-biało ubarwione. Policzki, szyja, wierzch białe. Biały pas na środku ciemienia. Kark na bokach jasnozielony. Czoło, ciemię, pasek wzdłuż dzioba, brew, boki, brzuch, ogon czarne. Lotki trzeciorzędowe również czarne. Biała plama udowa. Poza tym okresem szata spoczynkowa samców jest ciemniejsza. Białe jedynie pokrywy skrzydeł oraz lotki trzeciorzędowe. A nad okiem jaśniejszy pas. Samice w skromniejszej szacie. Ubarwienie ciała jest brunatne, boki są prążkowane a wierzch plamkowany. Osobniki młodociane podobne do samic, choć nieco ciemniejsze, wierzch jest jednolity, a boki są rozmyte. Lusterko na skrzydle u osobnika młodego nie ma białego obramowania (jak u samicy). Młode samce z jaśniejszym pasem nad okiem tak jak dorosłe samce w szacie spoczynkowej.

Czy wiesz, że...Edredon zwyczajny zgniata małże w celu dostania się do ich wnętrza. Puch edredona stosuje się w pościeli jak też w ubraniach polarników.

Występowanie

Edredon zwyczajny zamieszkuje wybrzeża morskie, północnych krańców Ameryki Północnej, Grenlandii, Islandii, Spitsbergenu, półwyspu Skandynawskiego, Wysp Brytyjskich, Nowej Ziemi i Morza Beringa.

Biotop

Edredon zwyczajny spotykany jest wzdłuż wybrzeży, na morskich wyspach, rzadziej na wodach słodkich. Zimowiska spędza na niezamarzające zatokach morskich.

Lęgi

Edredon zwyczajny to gatunek monogamiczny. Gnieździ się na ziemi (na widoku), w pobliżu wód. Samica wyściela gniazdo materiałem roślinnym oraz dużą ilością piór. Jeden lęg w roku (od kwietnia do czerwca). Składa od 2 do 8 (średnio 4) jasnych, zielonkawych jaj. Wysiadywanie trwa niecały miesiąc. W tym czasie samica nie schodzi z gniazda. Po wykluciu młode wodzone do wody są przez samice. Po ponad dwóch miesiącach młode się usamodzielniają Dojrzałość płciową osiąga w drugim w przypadku samic, w trzecim (samce) roku życia.

Pokarm

Edredon zwyczajny żywi się bezkręgowcami: mięczakami (w szczególności omułkami), skorupiakami, szkarłupniami. Sporadycznie w jego diecie ryby oraz pokarm roślinny (owoce, nasiona). Nurkuje za pożywieniem.


Edredon Zdjęcie - gobi/Konkurs Zdjęcie Miesiąca - ekologia.pl

Galeria zdjęć

EdredonEdredon
Edredon

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rodzina:Kaczkowate
Rodzaj:Somateria
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy