Owca Dalla (Ovis dalli)

Nazywany/a też: muflon Dalla, muflon

Źródło: Corel Stock Photo
Owca Dalla żyje na północy jest większa od występujących na południu. Długość ciała wynosi 175-195 cm, wysokość w kłębie 95-100 cm, ciężar 70-140 kg. Rogi baranów są potężne, ślimakowato skręcone, a ich całkowita długość dochodzi do 111 cm. Samice mają rogi proste, tylko lekko zagięte do tyłu, maksymalnej długości 32 cm.
  1. Występowanie
  2. Tryb życia
  3. Rozmnażanie i rozwój
  4. Systematyka
  5. Galeria zdjęć

Występowanie

Łąki górskie w piętrze alpejskim i subalpejskim oraz widne, górskie lasy Kanady i Alaski. Od 1920 roku prowadzono przedsięwzięcia mające na celu zwiększenie liczebności tego gatunku, w tym reintrodukcję w rejony górskie. Działania te okazały się skuteczne, ale losy gatunku zależą od jego dalszej ochrony
Czy wiesz, że...

Tryb życia

Żyje w stadach mogących składać się z około 50 osobników. Wrogami naturalnymi są dla niej wilki, pumy i kojoty.

Rozmnażanie i rozwój

Ruja przypada jesienią, wówczas barany toczą między sobą walki i gromadzą haremy liczące 5-10 samic. Ciąża trwa 6 miesięcy, samica rodzi 1-2 młode.
Owca Dalla, Ovis dalli, Dall Sheep Źródło: Corel Stock Photo

Galeria zdjęć

Owca Dalla, Ovis dalli, Dall Sheep
Owca Dalla, Ovis dalli, Dall Sheep

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rodzina:Wołowate
Rodzaj:Ovis
Gatunek:Owca Dalla
Indeks nazw polskich - gromada Ssaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy