Pantera mglista (Neofelis nebulosa)

Nazywany/a też: pantera szara

Źródło: Corel Stock Photo
Jeden z najpiękniejszych kotów leśnych. Długość jej ciała dochodzi do 1 m i tyleż mierzy ogon. Wysokość wynosi około 50 cm, a waga dochodzi do 20-25 kg. Sierść koloru szarobiałego, przechodzącego niekiedy w popielaty, brunatnoszary, żółtawy lub rudawy. Głowa, nogi i brzuch pokryte są czarnymi, nieregularnie rozmieszczonymi plamami i pręgami. Po obu stronach szyi biegną trzy ciemne, podłużne pasma, a dwa takie pasma ciągną się wzdłuż grzbietu. Uszy od zewnątrz mają barwę czarną z wyraźnymi szarymi cętkami. Pysk obwiedziony jest czarną obwódką
  1. Występowanie
  2. Tryb życia
  3. Odżywianie
  4. Systematyka
  5. Galeria zdjęć

Występowanie

Lasy, zarośla i gęstwiny południowo-wschodniej Azji oraz wysp Archipelagu Malajskiego.

Tryb życia

Zwierzę typowo nadrzewne. O życiu tej pantery wiadomo stosunkowo niewiele.

Odżywianie

Poluje na drobne kręgowce, przede wszystkim na ptaki. Często powoduje także szkody w kurnikach. Stwierdzono ponadto, że napada nawet na większe ssaki kopytne, do czego ma przystosowane uzębienie, w którym występują kły dłuższe niż u wszystkich innych żyjących kotów.
Pantera mglista,Neofelis nebulosa,Clouded Leopard Źródło: Corel Stock Photo

Galeria zdjęć

Pantera mglista,Neofelis nebulosa,Clouded LeopardPantera mglista,Neofelis nebulosa,Clouded Leopard
Pantera mglista,Neofelis nebulosa,Clouded LeopardPantera mglista,Neofelis nebulosa,Clouded Leopard

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rodzina:Kotowate
Indeks nazw polskich - gromada Ssaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy