Pingwin królewski (Aptenodytes patagonicus)

Pingwiny królewskie, fot. shutterstock
Pingwin królewski należy do rodziny pingwiny (Spheniscidae). Reprezentowany jest przez dwa podgatunki. Wierzch ciała ciemno szary. Spód jest biały. Głowa, podbródek, gardło są czarne. Boki głowy oraz górna część piersi są pomarańczowe. Tęczówka jest ciemnobrązowa. Dziób prosty, smukły, górna jego część jest czarna a na dolnej znajduje się pomarańczowa lub różowa plama. Nogi i ogon są krótkie. Stopy czarne. Skrzydła przekształcone są w płetwy. Samice są podobne do samców. Samice mogą być nieco mniejsze, ale rozmiary obu płci się pokrywają. Osobniki młodociane są podobne do dorosłych, jednak ich upierzenie jest jaśniejsze, boki głowy są jasnożółte, a gardło szaro białe. Pisklęta są brązowe. Gatunkiem podobnym jest pingwin cesarski (Aptenodytes forsteri).
  1. Występowanie
  2. Biotop
  3. Lęgi
  4. Pokarm
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Pingwin królewski rozmnaża się na wyspach wokół Arktyki na południowym. Jego kolonie znajdują się głównie na wyspie Georgia Południowa, Falklandach, Wyspach Księcia Edwarda, Francuskich Południowych Terytoriach, Wyspach Kerguelena, Wyspach Heard i McDonald i wyspie Macquarie.
Czy wiesz, że...Pingwin królewski jest drugim co do wielkości pingwinem na świecie.

Biotop

Pingwin królewski zakłada kolonie lęgowe na wyspach oceanicznych południowego Pacyfiku, Atlantyku i Oceanu Indyjskiego. Wybiera głównie wyspy z płaskimi plażami, wolnymi od lodu. Dorosłe życie spędza w zimnych wodach oceanicznych w pobliżu kolonii. Zwierzę o aktywności zarówno dziennej jak i nocnej. Jego liczebność wzrasta. Na liście IUCN ma status zagrożenia najmniejszej troski (kategoria LC).

Lęgi

Pingwin królewski przystępuje do rozrodu co dwa lata. Gatunek monogamiczny na sezon lęgowy. Gnieździ się w koloniach. Rozród odbywa się między listopadem a kwietniem. Samica składa jedno jajo. Czas wysiadywania wynosi 45-56 dni. Nie budują gniazda. Jajo wysiadywane jest na nogach. Oboje rodzice pełnią opiekę nad potomstwem. Po wykluciu pisklę pozostaje na stopach do 40 dni. Dojrzałość płciową osiąga między piątym a siódmym rokiem życia. Żyje średnio 26 lat.

Pokarm

Pingwin królewski żywi się w głównej mierzę kręgowcami (rybami) oraz bezkręgowcami (mięczakami oraz skorupiakami). Pokarm zdobywa nurkując na głębokościach 150-300 m (maksymalnie do 500 m).

Bibliografia

  1. “http://www.penguins.cl”; data dostępu: 2020-01-13
  2. “https://www.iucnredlist.org”; data dostępu: 2020-01-13
  3. “https://www.penguinworld.com”; data dostępu: 2020-01-13
  4. “http://www.oiseaux-birds.com”; data dostępu: 2020-01-13
Pingwiny królewskie, fot. shutterstock Pingwiny królewskie, fot. shutterstock

Galeria zdjęć

Pingwiny królewskie, fot. shutterstockKolonia pingwinów królewskich, fot. shutterstock
Młode pingwiny królewskie, fot. shutterstockPingwin królewski karmiący młode, fot. shutterstock

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rząd:Pingwiny
Rodzina:Pingwinowate
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy