Śmieszka (Chroicocephalus ridibundus)

Nazywany/a też: mewa śmieszka

  1. Wygląd
  2. Występowanie
  3. Biotop
  4. Lęgi
  5. Pokarm
  6. Systematyka
  7. Galeria zdjęć

Wygląd

Mewa śmieszka to najpospolitsza z mew. Nie ma dymorfizmu płciowego. W szacie spoczynkowej poznać ją można po ciemnej plamie usznej oraz po czerwonym dziobie i nogach. A w okresie godowym po ciemnobrązowej głowie. Osobniki młodociane znacznie różnią się od dorosłych, w ich upierzeniu przeważa kolor brązowy. W locie rozpoznawana po białym pasie na przedniej części skrzydła.

Występowanie

Teren występowania mewy śmieszki obejmuje Eurazję oraz sporadycznie przebywa na wschodnim wybrzeżu Ameryki Północnej. Zimuje w Europie, Azji i w Afryce.

Czy wiesz, że...
  • Mewa śmieszka nie jest w stanie nurkować za pokarmem ponieważ jest za lekka, maksymalnie może zanurzyć się na głębokość szyi.
  • Pisklęta w wieku czterech dni są już w stanie rozpoznawać rodziców po głosie.

Biotop

Śmieszka tworzy kolonie nad jeziorami, na mokradłach, starorzeczach ale także na zaoranych polach, składowiskach śmieci i w miastach.

Lęgi

Jeden lęg w roku odbywa się w maju. Mewa znosi 2-3 jaj, które wysiaduje ok 23 dni. Już kilka dni po wykluciu pisklęta tworzą grupy z innymi młodymi, ale dopiero po 5 tygodniach zyskują samodzielność. Dojrzałość płciową osiągają w wieku 2 lat.

Pokarm

Odżywia się głównie rybami, bezkręgowcami jak również odpadkami oraz padliną.
Śmieszka Zdjęcie - anusiak444/Konkurs Zdjęcie Miesiąca - ekologia.pl

Galeria zdjęć

ŚmieszkaŚmieszkaŚmieszkaŚmieszkaŚmieszkaŚmieszkaŚmieszkaŚmieszkaŚmieszkaŚmieszkaŚmieszkaŚmieszka
ŚmieszkaŚmieszkaŚmieszkaŚmieszkaŚmieszkaŚmieszkaŚmieszkaŚmieszkaŚmieszkaŚmieszkaŚmieszkaŚmieszka

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rząd:Siewkowe
Rodzina:Mewowate
Gatunek:Śmieszka
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy