Dieta wegetariańska najlepsza dla nerek
Ekologia.pl Zdrowie Medycyna rodzinna Dieta wegetariańska najlepsza dla nerek

Dieta wegetariańska najlepsza dla nerek

Jedzenie warzyw zamiast mięsa może pomóc pacjentom ze schorzeniami nerek. Dzięki wprowadzeniu do menu diety wegetariańskiej, organizm usuwa zbędny, toksyczny fosfor – informują naukowcy z Indiana University School of Medicine i Roudebush Veterans Affairs Medical Center.

Źródło: sxc.hu

Źródło: sxc.hu

Samodzielne oddzielenie fosforu z diety wcale nie jest takie proste. Znajduje się on w wielu produktach składających się na dietę białkową. Osoby zmagające się z chorobami nerek, chcąc odpowiednio zadbać o swoje ciało, muszą ograniczyć spożycie fosforu. Jego wysoki poziomy w organizmie może, bowiem doprowadzić do poważnych chorób serca, a nawet śmierci. Mimo że lekarze niejednokrotnie zalecają pacjentom cierpiącym na przewlekłą chorobę nerek diety o niskiej zawartości fosforu, na wielu etykietach opakowań brakuje informacji o zawartości tego pierwiastka w produkcie – czytamy w serwisie EurekAlert.

Sharon Moe, wraz z współpracownikami, zbadała wpływ diety wegetariańskiej i mięsa w oparciu o poziom fosforu u dziewięciu pacjentów zmagających się z problemami nerkowymi. Uczestnicy projektu spożywali produkty zgodne z daną dietą przez jeden tydzień. Po kolejnych dwóch bądź czterech tygodniach przechodzili na dietę przeciwną. Po każdym tygodniu kontrolowano ich krew oraz przeprowadzano badania moczu.

Mimo że w obu dietach można było znaleźć zrównoważony poziom białka i stężenia fosforu, okazało się, że pacjenci na diecie wegetariańskiej mieli niższy poziom fosforu we krwi. Zaobserwowano u nich również zmniejszenie wydalania fosforu z moczem. Naukowcy nie zdefiniowali do końca przyczyn takiej zależności, jednakże dieta bogata w ziarna posiada dużo mniej trudnych do przyswojenia substancji.

Autorzy badania doszli do wniosku, że produkty bogate w białko znacząco przyczyniają się do wzrostu poziomu fosforu w organizmie. Wniosek jest oczywisty – osoby z przewlekłymi chorobami nerek muszą uważnie kontrolować produkty, które spożywają, bacząc na to, ile białka i fosforu jest w nich zawartych. Wegetariańskie źródła białka wydają się być bardziej bezpieczne.

Ekologia.pl
Bibliografia
  1. Indiana University School of Medicine i Roudebush Veterans Affairs Medical Center;
4.6/5 - (18 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Tak jak koleżanka niżej pisze – przede wszystkim trzeba ograniczyć sól, no i kawka i herbatka nie nawadniają nas tak, jak nam się zdaje. Ja przestawiłam się na soki wyciskane samodzielnie w domku i wodę z dużą ilością mięty i soku z cytryny. Wyciskarka – mała inwestycja, ja korzystam z takiej plastikowej, najzwyczajniejszej :D Kamica niezbyt fajna sprawa – korzystam z usług dietetyka klinicznego online – diagnoza była dla mnie takim kopniakiem, żeby wreszcie coś ze sobą zrobić i akurat wyskoczyła mi reklama Foodwise. Jestem z takich ludzi, których jak coś ruszy, to biorą się do działania, ale wtedy akurat intuicja dobrze zadziałała. Z zaleceniami z Foodwise nie tylko moje nerki są w lepszym stanie, ale też schudłam całkiem solidnie, bo już 8 kg w ciągu ostatnich dwóch miesięcy.

Ja mam inny problem, a mianowicie przeszłam kamicę nerkową. Ograniczyłam też białko, którego było w diecie za dużo, więcej piję wody, mniej kawy, herbaty, ograniczyłam sól. Stosuję też moczopędną fitolizynę ziołową, bo ona ułatwia wydalanie piasku z dróg moczowych. O nerki trzeba dbać całościowo.

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!