OGÓRECZNIK LEKARSKI ZIELE. Zioła. Roślina - ogórecznik lekarski, barokowe ziele, miodnik wielki, ogórkowe ziele
Ekologia.pl Wiedza Atlas ziół Zioła rośliny rośliny naczyniowe rośliny nasienne okrytonasienne astrowce ogórecznikowate ogórecznik Ogórecznik lekarski ziele
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Ogórecznik lekarski ziele (Borago officinalis)

Nazywana/y także: barokowe ziele, borak, miodnik wielki, ogórkowe ziele, parzyga, wołowy język
Borago officinalis, By Andreas Trepte (Own work) [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons
Spis treści
Występowanie

Ogórecznik lekarski jest rośliną jednoroczną. Kraje śródziemnomorskie to miejsce pochodzenia tej rośliny. Współcześnie występuje w Ameryce Północnej i Europie. W Polsce roślinę można spotkać albo w formie zdziczałej, albo uprawnej.

Wygląd

Łodyga rośliny dorasta do 60-80 cm wysokości. Jest szorstko owłosiona i rozgałęziona. Liście są lancetowate, duże. Kwiaty mają kolistą koronę i barwę niebieską lub białą z pięcioma łatkami. Owoc to rozłupnia, która rozpada się na 4 rozłupki.

Uprawa

Ogórecznik lekarski jest znaną rośliną ozdobną, więc jego nasiona znajdziemy w każdym sklepie ogrodniczym. Nasiona wysiewy do ziemi w kwietniu, najlepiej na lekkiej, zasobnej w wodę glebie, w nasłonecznionym miejscu. Konkuruje z innymi roślinami o składniki pokarmowe, więc najlepiej ogórecznika zasiać w pewnej odległości od innych roślin.

Zbiór

Przeprowadzając zbiory należy ścinać kwitnące pędy. Następnie należy wysuszyć je w sposób naturalny lub w suszarni.

Właściwości lecznicze

Roślina ma łagodne działanie moczopędne oraz przeczyszczające. Wystarczy regularnie spożywać ogórecznik, by pomóc organizmowi oczyścić się ze szkodliwych produktów przemiany materii. Działa uspokajająco na organizm, stosowana jest do leczenia nerwic występujących zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych. Wykorzystywana jest także do leczenia depresji i schizofrenii. Polecana jest przede wszystkim w przypadku dolegliwości przewodu pokarmowego, ponieważ działa łagodząco na błonę śluzową żołądka i przełyku. Dzięki właściwościom bakteriobójczym oraz przeciwzapalnym, ziele ogórecznika wykorzystuje się do leczenia stanów zapalnych układu oddechowego oraz infekcji i uszkodzeń błon śluzowych. Jest pomocne w leczeniu suchego kaszlu oraz chrypki, pomaga także w odkrztuszaniu. Surowiec stosuje się w sposób zewnętrzny do leczenia skóry, pomaga zwalczać świąd oraz wypryski i czyraki na skórze. Stosowany jest również do leczenia oparzeń i odmrożeń, a także obrzęków po urazach. Ogórecznik ma duże walory zdrowotne, jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki temu działa korzystnie na układ krążenia. Poleca się stosować ogórecznik osobom obciążonym chorobami kardiologicznymi – pomaga obniżać cholesterol, przeciwdziała zmianom miażdżycowym. Nienasycone kwasy tłuszczowe działają również korzystnie na układ nerwowy. Ziele warto stosować w stanach wzmożonego wysiłku, zarówno umysłowego, jak i fizycznego. Ogórecznik świetnie sprawdza się w leczeniu nadmiernie wypadających włosów oraz zbyt kruchych paznokci, działa bowiem wzmacniająco.

Praktyczne zastosowanie

Świeżo wyciśnięty sok z ogórecznika na oczyszczenie organizmu oraz jego wzmocnienie

Składniki:

  • Świeże liście ogórecznika

Wycisnąć sok z liści i podawać w ilości 10-30 g dziennie.

Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Ogórecznik lekarski Borago officinalis wzniesiona, rozgałęziona, szorstko owłosiona, dolne liście eliptyczne, górne podługowate, mniejsze wszystkie owłosione, brzeg blaszki liściowej pomarszczony,duże, zwisające, niebieskie kwiaty, 5-krotne, zaostrzone płatki, wąskie działki, 1 słupek, 5 pręcików, owoc to rozłupnia z 4 żeberkowanych rozłupek, roślina ozdobna i lecznicza, działanie moczopędne, przeciwzapalne, uspokajające i bakteriobójcze, leczy rany śluzówki, jelit, jamy ustnej, układu oddechowego, zapalenia nerek, reumatyzm, czyraki, oparzenia, odmrożenia, trądzik, świąt, rany, wybroczyny, uspokaja, oczyszcza pory, roślina miododajna, jadalna, młode liście nadają się do surówek, zup i sosów.