Archiwa żywność ekologiczna - Strona 3 z 3 - Ekologia.pl

żywność ekologiczna

Rainforest Alliance Certified

Rainforest Alliance Certified – znak ekologiczny przyznawany przez Ministerstwo Rolnictwa w Stanach Zjednoczonych. Certyfikacja ta promuje żywność uprawianą w sposób przyjazny dla środowiska i ludzi. Znak Rainforest Alliance Certified mogą otrzymać wyłącznie naturalne produkty, których proces powstawania nie wpływa negatywnie na miejscowe lasy, gleby, rzeki czy zwierzęta. Symbol ten gwarantuje też, że osoby zatrudnione przy…

Responsible Choice

Stemilt Responsible Choice (Stelmit Odpowiedzialny Wybór) znak ekologiczny dotyczący owoców. Oznacza, że owoce zostały wyprodukowane zgodnie z “Responsible Choice Program”. Organizacją zarządzającą jest Stemilt Growers, Inc., a pomysłodawcą programu Tom Mathison. Firma Stemilt utworzona została w roku 1893, a obecnie jest liderem w zakresie produkcji owoców ekologicznych. Jedną z idei Responsible Choice jest promowanie recyklingu.Więcej…

Shopping Guide

Shopping Guide – znak ekologiczny, który można znaleźć na produktach takich jak żywność ekologiczna. Certyfikacja produktów następuje na terenie Wielkiej Brytanii i odbywa się zgodnie z zasadami Good Shopping Guide Ethical Company Standard. Organizacją non-profit, która zarządza znakiem jest The Ethical Company Organisation.

Podobne:
Soil Association
Soil Association

Soil Association pomaga identyfikować produkty ekologiczne, które otrzymały certyfikat rolnictwa ekologicznego w Wielkiej Brytanii.  Wyroby oznaczone znakiem ekologicznym – Soil Association są w pełni organiczne – nie mają sztucznych dodatków. Gwarantuje też zachowanie wysokich standardów ekologicznej hodowli, tj. takiej, która odbywa się w warunkach jak najkorzystniejszych dla zwierząt  (także drobiu).

USDA Organic

USDA Organic – amerykański znak ekologiczny przyznawany przez The National Organic Program (NOP).NOP rozwija, wdraża i nadzoruje produkcję, handel i oznakowanie żywności naturalnej, a także licencjonuje przedstawicieli (nie tylko w USA), którzy certyfikują produkcję zgodną z amerykańskimi standardami.  

V lebel

V lebel – znak ekologiczny. Współczesny znak “V” został stworzony przez włoskiego projektanta Bruno Nascimbena. Zaprezentowano go na kongresie European Vegetarian Union w 1985 roku. Wkrótce stał się znakiem wegetariańskiej żywności na całym świecie. Rynek produktów nie zawierających składników zwierzęcych rósł bardzo szybko. Pojawiła się potrzeba rejestracji oznakowania, aby klienci mieli pewność, co do pochodzenia…

Whole Trade Guarantee

WHOLE TRADE™ GUARANTEE – znak ekologiczny umieszczany na żywności ekologicznej. Produkty certyfikowane w ten sposób muszą spełniać 4 kryteria:– odpowiednia jakość,– zapewniają większe udział w zyskach przez producentów,– zapewniają lepszą płacę pracownikom wytwórców,– są przyjazne środowisku.Obszarem, na którym stosowany jest symbol ekologiczny Whole Trade jest Europa i Ameryka Północna. Zarządcą etykiety ekologicznej jest organizacja non-profit…

Wholesome Food Association

Wholesome Food Association /WFA/ – znak ekologiczny stosowany na opakowaniach żywności ekologicznej od roku 1999. Wholesome Food Association jest organizacją non-profit.Działania organizacji WFA skupiają się na trzech dziedzinach:Zobowiązań producentów do przestrzegania zasad WFA,Symbolu ekologicznym umieszczanym na produktach,Polityce otwartych drzwi WFA.

Znak certyfikowanego rolnictwa ekologicznego

Znak certyfikowanego rolnictwa ekologicznego – znak ekologiczny nadawany przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji S.A.Mogą otrzymać go producenci ekologiczni, którzy respektują europejskie normy ekologiczne, tj. m.in. nie stosują chemicznych środków ochrony rośli i nawozów syntetycznych.

Podobne:
KRAV
Najnowsze artykuły

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!