Kraska (Coracias garrulus)

Gatunek ten jest jedynym przedstawicielem rodziny krasek w Europie, natomiast na obszarach tropikalnych występuje wiele gatunków. Kraskę trudno jest nie zauważyć -nie dość, że jej barwy są raczej „egzotyczne”, to jeszcze lubi ona przesiadywać na jakimś wyniosłym miejscu, np. słupie telegraficznym.
Wygląd
Kraska to jeden z najbarwniejszych ptaków Polski. Samiec i samica prawie się od siebie nie różnią. Upierzenie zawiera wiele tonacji błękitu harmonizującego z cynamonowobrązowym grzbietem i czarnymi końcami skrzydeł. Sterówki są od spodu ciemnoszafirowe, od góry seledynowe. W okresie poza godowym oraz u młodych kolory mają mniej jaskrawe odcienie. Długość ciała wynosi 32 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 62 cm, ciężar ciała 140 -190 g.
Biotop
Kraska przebywa na skrajach starych, dziuplastych drzewostanów w pobliżu łąk i pół uprawnych. Zasiedla także różne typy małych zadrzewień śródpolnych z dziuplastymi drzewami.
Występowanie
Kraska występuje w prawie całej Europie, południowej i środkowej Azji, w północnej Afryce. Zimuje w Afryce, na południe od Sahary. Przylatuje w końcu kwietnia i w maju, odlatuje już w sierpniu i wrześniu. Jego liczebność spada w całej Europie. W Polsce jest nieliczny i skrajnie nieliczny, wpisany do „Polskiej czerwonej księgi zwierząt”.
Lęgi
Od połowy kwietnia samce kraski prezentują charakterystyczne loty godowe z koziołkowaniem w powietrzu i głośnym krzykiem. Pary zakładają gniazdo gniazda w dziuplach, najczęściej po dzięciole czarnym lub zielonym, czasem w budkach lęgowych. Są one dosyć niedbale ułożone z suchych gałązek, wyścielone suchymi trawami, czasem sierścią i liśćmi. Składanie jaj odbywa się w maju lub czerwcu, w dwudniowych odstępach. Jaj jest od 4 do 6. Wysiadywanie trwa 20 dni od złożenia pierwszego z nich. Młode przebywają w gnieździe ok. 28 dni.
Pokarm
Kraska czyha na zdobycz siedząc na drutach telegraficznych lub w podobnych wzniesionych miejscach. Zdobycz chwyta na ziemi. Są to najczęściej duże owady, czasem drobne kręgowce. Jesienią jedzą także niewielkie ilości jagód, przede wszystkim winogron.
Podjacie ciekawostkę