PUCHACZ ŚNIEŻNY. Ptak. Zwierzę - puchacz śnieżny, sowa śnieżna
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ptaki Sowy Puszczykowate Bubo Puchacz śnieżny
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Puchacz śnieżny (Bubo scandiacus)

Nazywana/y także: sowa śnieżna
Puchacz śnieżny, fot. LouieLea/Shutterstock
Spis treści
Wstęp

Duży ptak drapieżny (nieco mniejszy od puchacza). Budowa piór umożliwia bezszelestny lot, który jest ważny podczas polowania. Jest to sowa aktywny w dzień. Koczownicza. Rzadko zalatuje do Polski. Jej liczebność zależna od ilości pokarmu. Liczniejsza w latach „lemingowych” czyli w okresach dużej liczebności tych gryzoni.

Wygląd

Gęsto upierzona. Biała w większości szat, dzięki czemu doskonale się maskuje w śniegu. Ma dużą głowę, z białą szlarą i żółte oczy. Skrzydła z krótkim przedramieniem i smuklejszą dłonią. Spód skrzydeł jest biały. Nogi i stopy mocno upierzone, w związku z tym ich tropy nie odbijają się wyraźnie w śniegu. Występuje dymorfizm płciowy. Samce białe (najwyżej kilka ciemnych plamek na ciele). Samica również biała, z tym że pokryta ciemnymi plamami. Z ciemnym wąskim prążkowaniem na spodzie, ciemnym łuskowaniem na grzbiecie i barkach, z ciemnymi kropkami na ciemieniu oraz z ciemnymi grubymi prążkami na lotkach. Samica podczas pierwszej zimy z gęstym ciemnym prążkowaniem na ciele, silnie kontrastującym z białą szlarą. Samiec pierwszej zimy podobny do dorosłej samicy choć mniejszy i ma ciemniejsze upierzenie ciała. Na pokrywach skrzydeł ma szary, rozmyty, falisty rysunek.

Występowanie

Zajmuje obszary arktyczne oraz około arktyczne całej półkuli północnej. Podczas zimowych przelotów spotykany w strefie klimatu umiarkowanego. Do Polski najczęściej zalatują młode osobniki w okresie zimowym.

Biotop

Arktyczne płaskowyże i tundry, rumowiska. Wybiera tereny otwarte, ze skałami.

Lęgi

Gniazdo na ziemi, na nieznacznym wzniesieniu. Jest to płytki dołek wyścielony mchem i niewielką ilością piór, jak również resztkami ofiar. W roku jeden lęg, rozpoczynający się w maju. Składa 3-9 białych, okrągłych jaj, wysiadywanych przez ok. 30 dni. Po wykluciu pisklęta przebywają w gnieździe przez ok. 50 dni. Potomstwem zajmują się oboje rodzice.

Pokarm

W jej wypluwkach znaleźć można kości takich zwierząt jak lemingi, i innych gryzoni, królików ponadto poluje na ptaki (gęsi, mewy).

4.9/5 - (8 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments