SZCZEKUSZKA AMERYKAŃSKA. Ssak. Zwierzę - szczekuszka amerykańska
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ssaki Zajęczaki Szczekuszkowate Szczekuszka Szczekuszka amerykańska
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Szczekuszka amerykańska (Ochotona princeps)

Szczekuszka amerykańska, fot. shutterstock
Spis treści
Wygląd

Szczekuszka amerykańska należy do rzędu zajęczaki (Lagomorpha). Sierść jest gęsta. Barwa sierści różni się w zależności od pory roku. W zimie sierść jest szarawa, w lecie szarobrązowa. Ciało krępe. Uszy są zaokrąglone. Na pysku znajdują się długie wąsy czuciowe (wibrysy). Ogon jest niewidoczny. Kończyny krótkie. Samce są nieznacznie większe od samic.

Występowanie

Szczekuszka amerykańska występuje w górach zachodniej Ameryki Północnej (w południowo-zachodniej Kanadzie i zachodnich Stanach Zjednoczonych). Jej zasięg występowania jest nieciągły. Najdalej na południu spotykana jest w Nowym Meksyku i Kalifornii, a na północy w Kolumbii Brytyjskiej i Albercie. Występuje głównie na obszarach górskich nawet do około 4000 m n.p.m. Spotykana jest również na niżej położonych obszarach.

Tryb życia

Szczekuszka amerykańska występuje na obszarach skalistych, w pobliżu ścian skalnych, na piargach, łąkach górskich. Spotykana jest również na terenach antropogenicznych. Zamieszkuje obszary o klimacie chłodnym i wilgotnym. Jest bardzo wrażliwa na zmiany klimatu i uważana jest za odpowiedni wskaźnik tych zmian. Prowadzi dzienny tryb życia. Zakłada kolonie. Nie zapada w sen zimowy, gromadzi zapasy na zimę. Jej liczebność maleje, powodem tego są zmiany klimatyczne. Na liście IUCN ma status zagrożenia najmniejszej troski (kategoria LC). Naturalnymi wrogami są ptaki drapieżne.

Odżywianie

Szczekuszka amerykańska w głównej mierze jest roślinożerna. Żywi się trawami, krzewinkami, mchami.

Rozmnażanie i rozwój

Szczekuszka amerykańska jest terytorialna. Rozród odbywa się między majem a czerwcem. Może przystąpić do dwóch miotów w roku. Ciąża trwa miesiąc. Samica rodzi od 2 do 6 młodych. Potomstwo przychodzi na świat nagie i ślepe. Młode po urodzeniu ważą 10-12 g. Po czterech tygodnia stają się samodzielne. Dojrzałość płciową osiągają w pierwszym roku. Żyją maksymalnie do 7 lat, zwykle 3-4 lata.

Bibliografia
  1. https://explorer.natureserve.org/Taxon/ELEMENT_GLOBAL.2.1060049/Ochotona_princeps; 2021-06-07;
  2. https://animaldiversity.org/accounts/Ochotona_princeps/; 2021-06-07;
  3. https://www.biologicaldiversity.org/species/mammals/American_pika/natural_history.html; 2021-06-07;
  4. https://www.fs.usda.gov/treesearch/pubs/56502; 2021-06-07;
  5. https://www.iucnredlist.org/species/41267/45184315; 2021-06-07;
4.6/5 - (9 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments