„Jemy coraz więcej śmieci”. Wywiad z biologiem i dietetykiem dr Grażyną Pająk

tooltip
dr Grażyna Pająk - dietetyk, biolog, endoekolog
Jaką wybierzesz choinkę?
Naturalną
Sztuczną
W donicy
Głosuj

Na sklepowych półkach pełno jest żywności nafaszerowanej chemią, a niektóre nazwy dodatków trudno jest nawet wymówić. Czy wiemy co jemy? Czy robiąc zakupy zdajemy sobie sprawę z tego, że niektóre składniki produktów spożywczych mogą szkodzić naszemu zdrowiu? O tym, jaki wpływ na nasze zdrowie ma odpowiednia dieta i dlaczego warto unikać przetworzonej żywności, opowiada biolog i dietetyk – dr Grażyna Pająk.



Joanna Szubierajska: Podobno w ciągu roku spożywamy z jedzeniem około 2 kg chemii?

Dr Grażyna Pająk: 2 kg chemii z pożywieniem zjadaliśmy rocznie w latach 90 tych, w tej chwili z jedzeniem dostępnym na rynku, dostarczamy przeciętnie do organizmu od 7 do 9 kg chemii rocznie.

W których produktach jest jej najwięcej?

Najwięcej chemicznych dodatków znajduje się we wszystkich produktach maksymalnie przetworzonych, wysokowydajnych, barwionych i długą datą przydatności do spożycia. Jeszcze 100 lat temu mieliśmy do wyboru około 500 produktów do spożycia, obecnie mamy ich w sklepach ok. 50 tysięcy ale współczesne towary spożywcze rzadko odpowiadają zapotrzebowaniu naszego organizmu. Jemy coraz więcej śmieci, a coraz mniej pokarmu.

9 kilogramów to bardzo dużo. Jak nasze ciało reaguje na te przetworzone składniki pokarmowe?


Buntem. Początkowo nie najlepiej się czujemy, nie mamy siły, jesteśmy rozdrażnieni, mamy problemy ze snem i chronicznym zmęczeniem. Spada nasza odporność.  Z czasem zaczyna się nawarstwiać wiele objawów – alergie, nietolerancje i różnego rodzaju problemy ze zdrowiem, to wołanie organizmu o pomoc. Najczęściej ignorujemy sygnały wysyłane przez nasz organizm lub tłumimy je doraźnym połykaniem tabletki na kolejną dolegliwość, aż wreszcie zaczynamy poważnie chorować.
Moim zdaniem
Często sięgasz po jedzenie typu fast food?
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj
 Ratujmy jerzyki! Wywiad z Antonim Marczewskim z OTOP-u Ratujmy jerzyki! Wywiad z Antonim Marczewskim z OTOP-uSezon na remonty budynków w pełni. Jednak prace termomodernizacyjne w okresie lęgów powodują...
„To unikalne rozwiązanie na skalę światową” – wywiad z Małgorzatą Then z firmy Biotrem„To unikalne rozwiązanie na skalę światową” – wywiad z Małgorzatą Then z firmy BiotremPapier ulega rozkładowi po sześciu miesiącach, a plastik dopiero po kilkuset latach. Naczynia z...

Pasaż zakupowy

Katastrofa w japońskiej elektrowni atomowej Fukushima. Czy możliwa jest powtórka historii z Czarnobyla?
[X] Zamknij