"Chów przemysłowy śmierdzi" - wakacyjna kampania Fundacji Viva!
Ekologia.pl Wydarzenia Akcje „Chów przemysłowy śmierdzi” – wakacyjna kampania Fundacji Viva!

„Chów przemysłowy śmierdzi” – wakacyjna kampania Fundacji Viva!

Chów przemysłowy śmierdzi – dosłownie i w przenośni! Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno – dlatego właśnie Fundacja Viva! rusza w lipcu z nową, ogólnopolską kampanią! Wakacyjny „objazdowy” happening odwiedzi 17 miast. Aktywiści będą informować Polaków o niebezpieczeństwach związanych z chowem przemysłowym, z którego pochodzi większość produkowanego obecnie mięsa, mleka i jaj. Opowiedzą o dewastacji środowiska naturalnego, eksploatacji zwierząt oraz ryzykowaniu zdrowia społeczeństwa.

Polacy spożywają ponad 70kg mięsa rocznie. Nie łudźmy się, że pochodzi ono od dobrze traktowanych zwierząt, żyjących w warunkach zbliżonych do naturalnych. Większość mięsa (a także mleka i jaj) pochodzi z wielkoprzemysłowych hodowli, w których setki – jeśli nie tysiące – zwierząt przetrzymywane są w barakach w tłoku, brudzie, smrodzie, w jałowym środowisku. Te skandaliczne warunki powodują u zwierząt rozwijanie się chorób psychicznych, akty agresji o nasileniu nie spotykanym w naturze, nierzadko kończących się kanibalizmem, ciągły stres, który powoduje obniżenie odporności oraz cały wachlarz chorób.

Wielkoprzemysłowe fermy powodują także spustoszenie w środowisku naturalnym. Pod pastwiska i uprawy paszy dla krów hodowanych na mięso wycina się lasy deszczowe. Gnojowica przedostaje się do wód gruntowych, powodując powolne wymieranie życia w jeziorach, rzekach i morzach. Jeśli emisję gazów cieplarnianych spowodowanych rodzajem stosowanej przez nas diety zaprezentujemy w formie symbolicznej przejażdżki samochodem, to dieta mięsna każdego roku spowoduje emisję gazów cieplarnianych odpowiadających drodze o długości ponad 4700 kilometrów, podczas gdy dieta wegetariańska – 1400 km, a wegańska (czyli wegetariańska bez nabiału) – 630 km (przy emisji 119g CO2/km). Według raportu ONZ, przemysł mięsny powoduje emisję większej ilości gazów cieplarnianych, niż cały przemysł transportowy!

Choroba wściekłych krów, ptasia grypa, świńska grypa, pryszczyca – to epidemie wywołane wielkoprzemysłowym chowem przez ostatnie kilkanaście lat. Spowodowały ogromne cierpienie zwierząt oraz śmierć i choroby wielu ludzi. Mieszkańcy okolic ferm narzekają natomiast na smród, który nie pozostaje bez wpływu na ich zdrowie – częściej zapadają na choroby górnych dróg oddechowych, cierpią na mdłości i zawroty głowy.

Co zrobić w tej sytuacji? Fundacja Viva! widzi jedno rozwiązanie: przejście na wegetarianizm (bądź weganizm). Jest to skuteczny wyraz sprzeciwu wobec praktyk przemysłu mięsnego. Jest to ograniczenie dewastacji i tak nadwyrężonego środowiska naturalnego. Jest to wyraz empatii i współczucia wobec cierpiących zwierząt, oraz szansa na poprawienie swojego – i cudzego – zdrowia.

Lipcowe happeningi odbędą się w następujących miastach: Warszawa – 1.07, Łódź – 2.07, Radom – 3.07, Lublin – 4.07, Kraków – 5.07, Zakopane – 7.07, Bielsko-Biała – 8.07, Katowice – 9.07, Syców – 10.07, Wrocław – 11.07, Poznań – 12.07, Szczecin – 13.07, Gdańsk – 14.07, Sopot – 15.07, Olsztyn – 16.07, Toruń – 17.07, Bydgoszcz – 17.07

Szczegóły dotyczące poszczególnych miast – marta@viva.org.pl.

Źródło: Fundacja Viva!

4.6/5 - (5 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments