Lubelszczyzna – centrum EKO żywności
Miasto Lublin oraz firma Bluevine Consulting zapraszają na Seminarium Inwestycyjne : „Lubelszczyzna – centrum EKO – żywności” które odbędzie się 11 marca 2010 w Grand Hotel Lublinianka w Lublinie.
Polski rynek żywności ekologicznej jest obecnie szacowany na ok. 100 milionów euro. Żywność certyfikowaną kupuje już ok. 7% polskich konsumentów – głównie w specjalistycznych sklepach oraz bezpośrednio u rolników. Powierzchnia polskich upraw ekologicznych dynamicznie się poszerza. Nic więc dziwnego, że rosnący popyt na ekożywność spowodował przyrost liczby producentów, ale także zalew rynku produktami pseudoekologicznymi. Na seminarium inwestycyjnym „Lubelszczyzna – centrum EKO żywności” spotkają się ekoeksperci, przedstawiciele władz miasta i regionu oraz inwestorzy aby wspólnie zastanowić się nad szansami jakie otwiera ekożywność. Lublin znany jest z róznych inicjatyw ekologicznych od dawna, m in. w zeszłym roku miasto zdobyło tytuł „Lidera Polskiej Ekologii” w konkursie organizowanym przez ministerstwo środowiska.
Głównym celem planowanego wydarzenia, adresowanego do polskich i zagranicznych inwestorów, będzie prezentacja potencjału surowcowego, jakim dysponuje województwo lubelskie. Dodatkowym elementem będzie omówienie najciekawszych osiągnięć lubelskich uczelni wyższych i instytutów. Wśród dominujących tematów seminarium można wyliczyć: ekopolitykę,ekoprawo, ekonaukę, ekobiznes oraz ekoperspektywy – jak wylicza Aneta Kłodaś z Bluevine Consulting, firmy zaangażowanej w organizację seminarium. Więcej informacji można uzyskać kontaktując się z firmą Bluevine Consulting: office@bluevine.pl
Program seminarium:
- 15:30 – 16:00 Rejestracja
- 16:00 – 16:10 Oficjalne otwarcie – Adam Wasilewski, Prezydent Miasta Lublina
- 16:10 – 16:25 Europejski Plan Działań dla Żywności Ekologicznej i Rolnictwa – Dariusz Goszczyński, Z-ca Dyrektora, Departament Rynków Rolnych, Ministerstwo Rolnictwa
- 16:25 – 16:40 Eko – polityka regionu (Urząd Marszałkowski Woj. Lubelskiego)
- 16:40 – 16:55 Nauka dla biznesu, biznes dla nauki. Jak lubelskie uczelnie wspierają eko–biznes. prof. dr hab. Ewa Solarska Kierownik Pracowni Żywności Ekologicznej, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie)
- 16:55 – 17:10 Zasady rolnictwa ekologicznego, kontrola i certyfikacja systemu rolnictwa ekologicznego – Jerzy Szymona Dyr. Ekogwarancja PTRE
- 17:10 – 17:25 Przerwa kawowa
- 17:25 – 17:40 Perspektywa IMPORTERA (Inwestor z UK)
- 17:40 – 17:55 Perspektywa Inwestora
- 17:55 – 18:10 EKO- żywność – perspektywa producenta i eksportera – Artur Tymiński, prezes SYMBIO Polska SA
- 18:10 – 22:00 VIP Business Mixer. Degustacja lubelskiej EKO-żywności
Termin: 11 marca 2010
Miejsce: Grand Hotel Lublinianka w Lublinie