Lubelszczyzna – centrum EKO żywności
Ekologia.pl Wydarzenia Konferencje Lubelszczyzna – centrum EKO żywności

Lubelszczyzna – centrum EKO żywności

Bluevine Consulting
Bluevine Consulting

Miasto Lublin oraz firma Bluevine Consulting zapraszają na Seminarium Inwestycyjne : „Lubelszczyzna – centrum EKO – żywności” które odbędzie się 11 marca 2010 w Grand Hotel Lublinianka w Lublinie.

Polski rynek żywności ekologicznej jest obecnie szacowany na ok. 100 milionów euro. Żywność certyfikowaną kupuje już ok. 7% polskich konsumentów – głównie w specjalistycznych sklepach oraz bezpośrednio u rolników. Powierzchnia polskich upraw ekologicznych dynamicznie się poszerza. Nic więc dziwnego, że rosnący popyt na ekożywność spowodował przyrost liczby producentów, ale także zalew rynku produktami pseudoekologicznymi. Na seminarium inwestycyjnym „Lubelszczyzna – centrum EKO żywności” spotkają się ekoeksperci, przedstawiciele władz miasta i regionu oraz inwestorzy aby wspólnie zastanowić się nad szansami jakie otwiera ekożywność.  Lublin znany jest z róznych inicjatyw ekologicznych od dawna, m in. w zeszłym roku miasto zdobyło tytuł „Lidera Polskiej Ekologii” w konkursie organizowanym przez ministerstwo środowiska.

Głównym celem planowanego wydarzenia, adresowanego do polskich i zagranicznych inwestorów, będzie prezentacja potencjału surowcowego, jakim dysponuje województwo lubelskie. Dodatkowym elementem będzie omówienie najciekawszych osiągnięć lubelskich uczelni wyższych i instytutów. Wśród dominujących tematów seminarium można wyliczyć: ekopolitykę,ekoprawo, ekonaukę, ekobiznes oraz ekoperspektywy – jak wylicza Aneta Kłodaś z  Bluevine Consulting,  firmy zaangażowanej w organizację seminarium. Więcej informacji można uzyskać kontaktując się z firmą Bluevine Consulting: office@bluevine.pl

Program seminarium:

  • 15:30 – 16:00  Rejestracja
  • 16:00 – 16:10  Oficjalne otwarcie – Adam Wasilewski, Prezydent Miasta Lublina
  • 16:10 – 16:25  Europejski Plan Działań dla Żywności Ekologicznej i Rolnictwa – Dariusz Goszczyński, Z-ca Dyrektora, Departament Rynków Rolnych, Ministerstwo Rolnictwa
  • 16:25 – 16:40  Eko – polityka regionu (Urząd Marszałkowski Woj. Lubelskiego)
  • 16:40 – 16:55  Nauka dla biznesu, biznes dla nauki. Jak lubelskie uczelnie wspierają eko–biznes.  prof. dr hab. Ewa Solarska Kierownik Pracowni Żywności Ekologicznej, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie)
  • 16:55 – 17:10  Zasady rolnictwa ekologicznego, kontrola i certyfikacja systemu rolnictwa ekologicznego – Jerzy Szymona Dyr. Ekogwarancja PTRE
  • 17:10 – 17:25  Przerwa kawowa
  • 17:25 – 17:40  Perspektywa IMPORTERA (Inwestor z UK)
  • 17:40 – 17:55  Perspektywa Inwestora
  • 17:55 – 18:10  EKO- żywność – perspektywa producenta i eksportera – Artur Tymiński, prezes SYMBIO Polska SA
  • 18:10 – 22:00  VIP Business Mixer. Degustacja lubelskiej EKO-żywności

Termin: 11 marca 2010
Miejsce: Grand Hotel Lublinianka w Lublinie

Źródło: Bluevine Consulting

4.9/5 - (7 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments