Powstanie specjalna strefa EcoFood na WorldFood Warsaw 2016
Ekologia.pl Wydarzenia Akcje Powstanie specjalna strefa EcoFood na WorldFood Warsaw 2016

Powstanie specjalna strefa EcoFood na WorldFood Warsaw 2016

WorldFood Warsaw odbędzie się w dniach 19-21 kwietnia 2016 w Warszawskim Centrum EXPO XXI.
WorldFood Warsaw odbędzie się w dniach 19-21 kwietnia 2016 w Warszawskim Centrum EXPO XXI.
Polacy wciąż mają niezaspokojony apetyt na żywność ekologiczną, a wartość tego rynku stale rośnie. Świadczy o tym choćby fakt, że aż 42 proc. zwiedzających minioną edycję targów WorldFood Warsaw poszukiwało firm z sektora eko. Wychodząc naprzeciw tym potrzebom powstała specjalna strefa EcoFood, która będzie miała swoją premierę podczas WorldFood Warsaw  2016.

Szacuje się, że rynek żywności ekologicznej w Polsce osiągnie w 2015 roku wartość 770 mln złotych, wobec 650 mln zł w roku ubiegłym. Jest to jeden z najdynamiczniej rozwijających się sektorów branży spożywczej. Polacy coraz chętniej kupują taką żywność, a jej dostępność w delikatesach i sieciach handlowych rośnie. Mimo to, wciąż wydajemy na produkty z certyfikatem niewiele – średnio około 4 euro na osobę, w porównaniu do 90-195 euro w krajach Europy Zachodniej.

Branża żywności ekologicznej mimo, że wciąż niewielka, ma stale rosnący poziom. Popyt na ekologiczną żywność rośnie w tempie około 20 proc. rocznie. Wychodząc naprzeciw tym trendom i oczekiwaniom zwiedzających organizatorzy targów WorldFood Warsaw postanowili stworzyć podczas III edycji wystawy specjalną strefę EcoFood.

„Na podwystawie EcoFood swoją ofertę zaprezentują firmy związane z branżą ekologiczną – producenci, przetwórcy i dystrybutorzy żywności z certyfikatami oraz żywności naturalnej o niskim stopniu przetworzenia. Dodatkowo program kolejnej edycji Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Warsaw 2016 będzie jednego dnia w całości poświęcony sektorowi eko.

Liczymy, że dzięki temu spełnimy oczekiwania naszych krajowych i zagranicznych wystawców oraz zwiedzających. Zależy nam na tym, aby WorldFood Warsaw była międzynarodową platformą nawiązywania kontaktów i wymiany doświadczeń branży spożywczej” – informuje Agnieszka Szpaderska, manager targów WorldFood Warsaw.

Dużym udogodnieniem dla firm z sektora ekologicznego będzie możliwość wystawienia się w ramach wspólnej powierzchni wystawienniczej przez grupę przedsiębiorców. Jest to korzystne zarówno finansowo, jak również pozwala na wspólną identyfikację producentów.

III edycja targów WorldFood Warsaw odbędzie się w dniach 19-21 kwietnia 2016 w Warszawskim Centrum EXPO XXI. Przedsiębiorcy, którzy już teraz zgłoszą się do organizatorów, mogą liczyć na atrakcyjne ceny i duży wybór lokalizacji.

4.7/5 - (7 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!